Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Κατηγορηματικά απέρριψε το Ισραήλ τους όρους της Χαμάς για τους ομήρους, που προβλέπουν και εκεχειρία, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λέει ότι η υποχώρηση σε όσα ζητά η Χαμάς θα φέρει νέα τραγωδία στη χώρα.

Ανήγγειλε μάλιστα την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της Γάζας, στην Ράφα.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή Τύπου την Τετάρτη, η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των περίπου 130 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Είπε ακόμη ότι «το να παραδοθούμε στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς θα οδηγήσει σε άλλη μια σφαγή και σε μια μεγάλη τραγωδία για το Ισραήλ που κανείς δεν θα ήταν πρόθυμος να δεχτεί».

Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από την πλήρη νίκη στη Γάζα, τόνισε ακόμη ο Νετανιάχου για να προσθέσει ότι ο απόλυτος θρίαμβο είναι «θέμα μηνών».

Τέλος, επισήμανε ότι οι IDF διατάχθηκαν να αρχίσουν τις επιχειρήσεις στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το πλαίσιο της απάντησης του Ισραήλ είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί τους όρους της Χαμάς.

«Η απάντηση της Χαμάς είναι διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε το Ισραήλ να την αρνηθεί», δήλωσε ο Γκαλάντ και πρόσθεσε ότι «η θέση της θα οδηγήσει στη συνέχιση του πολέμου». Οι δυνάμεις μας θα σταλούν σύντομα και σε άλλα σημεία της Γάζας, επισήμανε ο υπουργός.

Αυτή τη θέση – περί της σκόπιμα διατυπωμένης πρότασης ώστε να απορριφθεί – μετέφερε ο Γκάλαντ και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν που βρίσκεται στο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Χαμάς αφορούσε κατάπαυση του πυρός διάρκειας 135 ημερών (4,5 μηνών) με πλήρη αποχώρηση των IDF από τον θύλακα.