Τηλεόραση Ραδιόφωνο
new york

Η επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 άλλαξε τα δεδομένα για τον κόσμο, όπως τον ξέραμε, μέχρι τότε. Εκεί, στους Δίδυμους Πύργους πέθαναν 2.996 άτομα. Αργότερα, η ιστορία έδειξε ότι κάτω από τα συντρίμμια υπήρχε ένα μυστήριο αιώνων.

Τους επόμενους μήνες τα ειδικά συνεργεία ακόμα προσπαθούσαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, το 2010, ωστόσο στο ίδιο ακριβώς σημείο κάτω από τα ερείπια των Δίδυμων Πύργων, ανακαλύφθηκε θαμμένο το σκαρί ενός πλοίου αιώνων. Το μυστήριο για το πλοίο αυτό ακόμα ταλανίζει τους επιστήμονες.

Το πλοίο ανακαλύφθηκε στα συντρίμμια κάτω από το σημείο της ανασκαφής, περίπου 6,7 μέτρα κάτω από το έδαφος. Συγκεντρώνοντας δείγματα και ελέγχοντας το ξύλο από το σκαρί του πλοίου, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι χρονικά υπολογιζόταν περίπου την ίδια εποχή με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, στα τέλη του 1700.

 

Οι επιστήμονες στο Εργαστήριο Tree Ring της Κολούμπια, με επικεφαλής τον δρ Μάρτιν-Μπενίτο, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα όταν συνέκριναν τα σχέδια των δακτυλίων του ξύλου, τα οποία βρέθηκαν, με εκείνα που είχαν εντοπιστεί  σε ιστορικά αρχεία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το ξύλο για να αποκαλύψουν την ημερομηνία παραγωγής του πλοίου. Από την έρευνά τους προέκυψε ότι το πλοίο ναυπηγήθηκε στη Φιλαδέλφεια γύρω στο 1773. Ανακάλυψαν ότι τα ξύλα βελανιδιάς που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του πλοίου προέρχονταν όλα από την ίδια περιοχή στη Φιλαδέλφεια.

Δεδομένου ότι η ξυλεία προερχόταν από την ίδια περιοχή, είναι πιθανό ότι το πλοίο κατασκευάστηκε εκεί σε ένα μικρό ναυπηγείο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δακτύλιοι στο ξύλο ταίριαζαν με άλλα δείγματα που ελήφθησαν από το Independence Hall, το κτίριο δηλαδή όπου υπογράφηκε τόσο τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας όσο και το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό το εύρημα είναι αξιοσημείωτο, καθώς πολύ λίγα πλοία έχουν ανακαλυφθεί από τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα, και υπάρχει πολύ μικρή ιστορική τεκμηρίωση σχετικά με τον τρόπο κατασκευής των πλοίων τότε. Κατά συνέπεια, αυτό το πλοίο προσφέρει σημαντικές γνώσεις για την ιστορία της αμερικανικής ναυπηγικής.

Πώς βρέθηκε το πλοίο κάτω από τους Δίδυμους Πύργους;

Η αλήθεια δεν είναι τόσο περίεργη όσο το ίδιο το γεγονός. Όταν το Μανχάταν, εκεί όπου θα χτιζόταν αργότερα το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, άρχισε να δημιουργείται, βρισκόταν μέσα στον ποταμό Χάντσον. Δηλαδή, τον 18ο αιώνα, η σημερινή τοποθεσία του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, ήταν κάτω από τον ποταμό Χάντσον.

Χάρτες και άλλα αρχειακά έγγραφα περιγράφουν με σαφήνεια αυτά τα δεδομένα. Ως αποτέλεσμα, από τα μέσα του 1700 έως τα μέσα του 1800, η περιοχή κατά μήκος του ποταμού γέμιζε όλο και περισσότερο για να προωθηθεί η ακτογραμμή του Μανχάταν μακρύτερα στο ποταμό Χάντσον. Συχνά, οι πολεοδόμοι χρησιμοποιούσαν σκουπίδια και άλλα συντρίμμια (μπάζα ή ίσως και ένα παλιό πλοίο) για να χτίσουν τα θεμέλια ενός νέου εδάφους στο Μανχάταν.

Ουσιαστικά, αυτό που έγινε είναι ότι δημιουργήθηκαν χωματερές κατά μήκος του ποταμού, προκειμένου να γίνει στέρεο έδαφος και να αυξηθεί η ακτογραμμή του.

Στο πλοίο βρέθηκαν επίσης κολλημένα στρείδια, γεγονός που υποδηλώνει ότι το πλοίο παρέμεινε στα νερά του ποταμού για αρκετό καιρό προτού θαφτεί κάτω από στρώματα σκουπιδιών που (τελικά) σχημάτισαν τη γη στην οποία στηρίχθηκαν αργότερα οι Δίδυμοι Πύργοι. 

Τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων για το πλοίο των Δίδυμων Πύργων

Το μυστηριώδες πλοίο σύμφωνα με τους επιστήμονες εικάζεται ότι είχε σχεδιαστεί από τους Ολλανδούς για να μεταφέρει φορτία και επιβάτες. Πιστεύεται επίσης ότι μετά από 20 έως 30 χρόνια, το πλοίο απέπλευσε στην περιοχή του κάτω Μανχάταν, όπου και στη συνέχεια βυθίστηκε.

Οι ιστορικοί εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι ωστόσο εάν το πλοίο βυθίστηκε κατά λάθος ή σκόπιμα. Σήμερα, τα ερείπια του πλοίου συντηρούνται και εκτίθενται στο Albany στο Κρατικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ώστε να μπορεί να το επισκεφθεί ο κόσμος.

Πηγή: Lifo