Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γαμοι

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανανέωσε σήμερα για πέντε ημέρες το διάταγμα κράτησης 13 ατόμων, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση τέλεσης εικονικών γάμων και άλλα αδικήματα.

Τα 13 πρόσωπα συνελήφθησαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια επιχείρησης που διοργάνωσε η Europol, με κωδική ονομασία «Operational Task Force Limassol» και είχαν οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης μέχρι σήμερα 7 Φεβρουαρίου, οπότε και οδηγήθηκαν εκ νέου ενώπιον του Σώματος.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου, τα 13 πρόσωπα, φαίνεται να αποτελούσαν μέρος κυκλώματος το οποίο φέρεται να διευκόλυνε την παράνομη μετανάστευση και διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέραν από τους εικονικούς γάμους, τα 13 πρόσωπα φέρεται να εμπλέκονται και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση, υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, δόλια τέλεση γάμου και τον εξαναγκασμό θυμάτων να τελέσουν εικονικούς γάμους, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις επόμενες ημέρες, οι ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας θα μεταβούν στην Πορτογαλία, προκειμένου να μεταφέρουν στην Κύπρο τη σύζυγο του φερόμενου εγκέφαλου, η οποία εκδόθηκε στη χώρα μας και η οποία φέρεται να στρατολογούσε νύμφες και γαμπρούς.  

Σημειώνεται ότι επικεφαλής της επιχείρησης τέθηκε η Κύπρος, με την υποστήριξη της Λετονίας, της Πορτογαλίας και της Eurojust, ενώ κατά τη διάρκεια της συνελήφθησαν ένα πρόσωπο στη Λετονία και ένα στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον αριθμού προσώπων, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται σε συνολικά 133 εικονικούς γάμους, που τελέστηκαν στην Κύπρο, μεταξύ γυναικών από την Πορτογαλία και τη Λετονία και ανδρών από Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης στις 29 Ιανουαρίου 2024, ημέρα κοινής δράσης των συμμετεχόντων στην επιχείρηση, οι αρχές της Κύπρου, της Λετονίας και της Πορτογαλίας, προχώρησαν στη διεξαγωγή ερευνών σε υποστατικά και στη σύλληψη συνολικά 15 προσώπων, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τα συγκεκριμένα αδικήματα.

Τέσσερις από τους συλληφθέντες, φαίνεται να αποτελούν τους κύριους υπόπτους της υπόθεσης. Πρόκειται για δύο πρόσωπα, ηλικίας 37 και 24 ετών, που συνελήφθησαν στην Κύπρο και δύο άλλα 45 και 26 ετών, που συνελήφθησαν στο εξωτερικό, στη βάση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, που εκδόθηκαν από τις κυπριακές αρχές. Για τους δύο συλληφθέντες που συνελήφθηκαν στο εξωτερικών έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για έκδοσή τους στην Κύπρο.

Την υπόθεση διερευνούν τα ΤΑΕ Λάρνακας και Λευκωσίας και η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ).