Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σιμος

Συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ζητούν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Ιωάννου και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, ενημέρωσαν την Τρίτη τον Πρόεδρο για τις συναντήσεις που είχαν τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Ιωάννου, στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου είχαν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη. Σημείωσε ότι στην Ουάσιγκτον είδαν όλους τους ελληνικής καταγωγής Βουλευτές, το ελληνικό και το εβραϊκό λόμπι, καθώς και εκπροσώπους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης η κυπριακή πρεσβεία διοργάνωσε μια δεξαμενή σκέψης στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό.

Στη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε, είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους του πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αξιωματούχους του ΟΗΕ, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και την ομογένεια.

Χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητικές τις συναντήσεις, ειδικά με τους Βουλευτές ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν προωθήσει και το θέμα της 50ης επετείου από την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, ώστε να επισκεφθεί ο ΠτΔ τις ΗΠΑ.  

Ανέφερε ότι κατά τις συναντήσεις ήταν ξεκάθαρο ότι όλοι δέχονται ότι αυτά που κάνει η Τουρκία στην περίκλειστη περιοχή είναι σαφής παραβίαση του στάτους κβο και ότι κανένας δεν αποδέχεται τη λύση των δύο κρατών.

«Το ζήτημα είναι πώς θα πείσουν τον Ερντογάν να παρακαθίσει στις συνομιλίες, από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι ελληνικής καταγωγής Βουλευτές είναι ξεκάθαρα υπέρ των θέσεων τους, ωστόσο φάνηκε και για πρώτη φορά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο ότι η στάση τους ήταν διαφορετική.

Παράλληλα ο κ. Ιωάννου είπε ότι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο Δήμος Αμμοχώστου για τις επέτειο κατάληψης στις 3 Αυγούστου, στις οποίες προσκλήθηκαν Αμερικανοί Βουλευτές, εκπρόσωποι του βρετανικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσολα, Υπουργοί και αδελφοποιημένοι δήμοι από την Ελλάδα. Ευχήθηκε αυτή να είναι η τελευταία εκδήλωση που θα γίνει ως υπενθύμιση της εισβολής και κατοχής.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο Πρόεδρος τους ενημέρωσε για την επίσκεψη στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης της ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Μαρία Άνχελα Ολγκίν και ζήτησαν να έχουν συνάντηση μαζί της, αναφέροντας ότι ο Δήμος Αμμοχώστου πρέπει να έχει συνάντηση μαζί της.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τους είπε ότι η κ. Ολγκίν του έκανε θετική εντύπωση, αφού είναι πλήρως ενημερωμένη για το θέμα, έχει ένα διαπραγματευτικό τρόπο διαφορετικό από τους προηγούμενους και έχει εμπειρίες και από άλλες δύσκολες διαπραγματεύσεις στην Κολομβία, Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη.

Παράλληλα ανέφερε ότι ζήτησαν μέσω του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών να τονίσουν τη σημασία να προσέλθει ο κόσμος στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και να ψηφίσουν τους κατεχόμενους δήμους, αφού όπως είπε η ύπαρξή τους έχει μεγάλη σημασία για το Κυπριακό και για να μείνουν οι πρόσφυγες διασυνδεδεμένοι με τους τόπους τους και για να υπάρχουν αυτοί οι δήμοι και στο μέλλον.

Ερωτηθείς για τα μονομερή μέτρα προς τους Τουρκοκύπριους που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, είπε ότι όποια μέτρα κι αν γίνουν είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, ανέφερε, θα φανεί αν θα επηρεάσουν θετικά την επανέναρξη των συνομιλιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ