Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δεινοσαυρος

Ένα νέο είδος πτερόσαυρου ανακαλύφθηκε στο Isle of Skye στη Σκωτία. Το φτερωτό ερπετό, που ονομάζεται Ceoptera evansae, έζησε κάπου στα 168 και 166 εκατομμύρια χρόνια πριν κατά τη Μέση Ιουρασική περίοδο, όταν οι δεινόσαυροι κυκλοφορούσαν στη Γη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το νέο είδος πτερόσαυρου ανήκει σε μια ομάδα γνωστή ως Δαρβινοπτέρα, με πολλά απολιθώματα που βρέθηκαν επίσης στην Κίνα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal Of Vertebrate Paleontology, υποδηλώνουν ότι τα Δαρβινόπτερα μπορεί να ήταν πολύ πιο ποικίλα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, επιμένοντας για περισσότερα από 25 εκατομμύρια χρόνια.

Ο καθηγητής Paul Barrett, ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, είπε ότι η ανακάλυψη ήταν έκπληξη επειδή οι περισσότεροι από τους στενούς συγγενείς του είναι από την Κίνα.

Οι παλαιοντολόγοι εντόπισαν τα απολιθώματα το 2006 κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στο Έλγκολ, στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού.

Από τότε, η ομάδα έχει περάσει χρόνια προετοιμάζοντας φυσικά το δείγμα και λαμβάνοντας σαρώσεις των οστών, μερικά από τα οποία παραμένουν εντελώς ενσωματωμένα σε βράχο.

Παρά το γεγονός ότι ο σκελετός είναι ατελής - με μόνο τμήματα των ώμων, των φτερών, των ποδιών και της σπονδυλικής στήλης να έχουν απομείνει - οι ερευνητές είπαν ότι παρέχει βασικές γνώσεις για την εξελικτική ιστορία και την ποικιλομορφία των πτερόσαυρων.

Οι πτερόσαυροι αναφέρονται μερικές φορές ως πτεροδάκτυλοι - ωστόσο το πτεροδάκτυλο είναι στην πραγματικότητα το όνομα για μία μόνο συγκεκριμένη οικογένεια πτερόσαυρων.

Το Ceoptera evansae παίρνει το πρώτο μέρος του ονόματός του από τη σκωτσέζικη γαελική λέξη "cheo", που σημαίνει ομίχλη ή ομίχλη, και τη λατινική λέξη "ptera", που σημαίνει φτερό.

Το δεύτερο μέρος, το evansae, τιμά τη Βρετανίδα παλαιοντολόγο Καθηγήτρια Susan E Evans για την πολυετή επιστημονική της εργασία, ιδιαίτερα στο Isle of Skye.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα απολιθώματα πτερόσαυρων από τη Μέση Ιουρασική περίοδο είναι σπάνια και ως επί το πλείστον ημιτελή, εμποδίζοντας τις προσπάθειες κατανόησης περισσότερων για το πώς εξελίχθηκαν αυτά τα πλάσματα.

Η επικεφαλής συγγραφέας Dr Liz Martin-Silverstone, παλαιοβιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Η χρονική περίοδος από την οποία προέρχεται το Ceoptera είναι μια από τις πιο σημαντικές περιόδους εξέλιξης των πτερόσαυρων και είναι επίσης μια περίοδος στην οποία έχουμε μερικά από τα λιγότερα δείγματα , υποδεικνύοντας τη σημασία του.

Το να διαπιστωθεί ότι υπήρχαν περισσότερα οστά ενσωματωμένα στον βράχο, μερικά από τα οποία ήταν αναπόσπαστα για τον προσδιορισμό του είδους του πτερόσαυρου Ceoptera, έκανε αυτό το εύρημα ακόμα καλύτερο από ό,τι αρχικά πιστεύαμε.

Μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του πού και πότε εξελίχθηκαν οι πιο προηγμένοι πτερόσαυροι».

Πηγή: Sky News