Τηλεόραση Ραδιόφωνο
nasa

Ένας δορυφόρος της NASA αναμένεται να εκτοξευτεί την Τρίτη με στόχο την μελέτη της υγείας των ωκεανών και του αέρα σε όλο τον κόσμο. 

Η αποστολή PACE της NASΑ (συντομογραφία για το Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem) πρόκειται να εκτοξευθεί με ένα πύραυλο της SpaceX, τον Falcon 9, από τον Διαστημικό Σταθμό Κανάβεραλ της Φλόριντα. 

Σύμφωνα με την NASA, η αποστολή PACE θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι ωκεανοί και η ατμόσφαιρα ανταλλάσσουν διοξείδιο του άνθρακα, θα μετρήσει βασικές ατμοσφαιρικές μεταβλητές που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα και το κλίμα της Γης και θα παρακολουθήσει την υγεία των ωκεανών, εν μέρει μελετώντας το φυτοπλαγκτόν, τα μικροσκοπικά φυτά και τα φύκια που συντηρούν τον θαλάσσιο τροφικό ιστό.

Ο πύραυλος θα εκτοξεύσει το PACE σε μια τροχιά  ύψους 677 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, περίπου 70% υψηλότερα από ό,τι πετάει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Από αυτό το σημείο, το PACE θα χρησιμοποιήσει τα τρία επιστημονικά του όργανα «για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα σύννεφα, τα αερολύματα και την ανάπτυξη φυτοπλαγκτού που μπορούν να καθορίσουν το χρώμα των ωκεανών», ανέφεραν αξιωματούχοι της NASA.

«Η μέτρηση του χρώματος και της ποσότητας φωτός θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους τύπους και τις θέσεις των μικροσκοπικών φυκιών, που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ωκεανών της Γης και της θαλάσσιας ζωής της», πρόσθεσαν.

Επίσης ανέφεραν ότι η αποστολή θα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα αιωρούμενα σωματίδια θαλάσσιου αλατιού, καπνού, ανθρωπογενών ρύπων  και σκόνης - που συλλογικά ονομάζονται αερολύματα - παρατηρώντας πώς αλληλεπιδρούν με το φως.

Με τα δεδομένα της αποστολης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να δώσουν καλύτερες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα όπως το πώς τα αερολύματα επηρεάζουν το σχηματισμό νεφών ή πώς διαφέρουν τα σύννεφα πάγου και τα υγρά σύννεφα.

Η κατανόηση της φύσης των αιωρούμενων σωματιδίων και των νεφών είναι ζωτικής σημασίας για την αποκρυπτογράφηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει το κλίμα και η ποιότητα του αέρα, τόνισαν.

Το PACE αποτελεί μέρος των πολλών δορυφορικών παρατηρήσεων της NASA  για τους ωκεανούς που ξεκίνησαν πριν  20 χρόνια.

Αναμένεται ότι θα δίνει δεδομένα για τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, το κόστος της αποστολής έχει αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια δολάρια και φθάνει στα 948 εκατομμύρια δολάρια σήμερα.

Η εκτόξευση αυτή αποτελεί μέρος μιας πολύ βεβαρημένης χρονιάς για την SpaceX. Η εταιρεία ξεκίνησε 10 τροχιακές αποστολές τον Ιανουάριο, καταγράφοντας ρεκόρ για μήνα, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη Ιλον Μασκ.

Η SpaceX στοχεύει να εκτοξεύσει 144 αποστολές το 2024, είπαν εκπρόσωποι της εταιρείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ