Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πολεμος στη Γαζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Πέμπτη κυρώσεις σε αριθμό Εβραίων εποίκων για τη βία κατά Παλαιστίνιων πολιτών στη Δυτική Όχθη, δήλωσαν αξιωματούχοι, σε ένα σπάνιο βήμα κατά των Ισραηλινών καθώς μαίνεται ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε επίσης εκτελεστικό διάταγμα που θέτει τα θεμέλια για ενέργειες εναντίον επιθέσεων και «τρομοκρατικών ενεργειών» στη Δυτική Όχθη, όπου υπάρχει έξαρση βίας εναντίον των Παλαιστινίων, μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το διάταγμα του Μπάιντεν καθιερώνει ένα σύστημα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και περιορισμών στην έκδοση βίζας κατά ατόμων που διαπιστώθηκε ότι επιτέθηκαν ή εκφόβισαν Παλαιστίνιους ή άρπαξαν την περιουσία τους, δήλωσαν στους δημοσιογράφους δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι οι καθημερινές επιθέσεις εποίκων έχουν υπερδιπλασιαστεί, σχεδόν τέσσερις μήνες από την επίθεση της Χαμάς και την επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Το διάταγμα δεσμεύει τυχόν περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ όσων στοχοποιούνται και γενικά απαγορεύει στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί τους.

Ο Μπάιντεν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το Ισραήλ πρέπει να δράσει για να σταματήσει τη βία από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

«Αυτές οι ενέργειες αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και την περιοχή της Μέσης Ανατολής και επίσης εμποδίζουν την υλοποίηση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα υπάρχει πλάι-πλάι με το κράτος του Ισραήλ», είπε ανώτερος αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν έθεσε το θέμα απευθείας στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είπε ο αξιωματούχος, καθώς ο Μπάιντεν αναζητά έναν δρόμο για μια λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους μόλις τελειώσει η σύγκρουση στη Γάζα.

 Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να επιβάλλουν απαγορεύσεις βίζας σε άτομα που εμπλέκονται στη βία στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Πηγή: ΚΥΠΕ