Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πολη χρυσοχους

Καταγγελίες που αφορούν την περιοχή Πόλεως Χρυσοχούς και την εκμετάλλευση τ/κ περιουσιών, διατυπώθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος. Υπάρχουν περιπτώσεις εκμετάλλευσης τ/κ γης χωρίς συμβόλαια μίσθωσης, όπως και περιπτώσεις για άτυπες συμφωνίες υπενοικίασης «κάτω από το τραπέζι», όπως είπε.

Συγκεκριμένα, είπε ότι κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκε πως υπάρχουν 16.000 δεκάρια τ/κ γης κοντά στο χωριό Χρυσοχού, τα οποία καλλιεργούνται χωρίς μίσθωση από την υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι αυτοί που τα καλλιεργούν παράνομα, είτε με υπενοικιάσεις, είτε χωρίς μίσθωση, εισπράττουν και επιδότηση 25 ευρώ ανά δεκάριο από τον ΚΟΑΠ. «Οι επιτήδειοι, έχει αποδειχθεί πλέον, ότι τους πήραν πρέφα, κάνουν ό,τι θέλουν», είπε ο κ. Κέττηρος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ενδεικτικά σε περίπτωση προσώπου «που κατοικεί μόνιμα στην Αγγλία, έχει συμβόλαιο μίσθωσης, αλλά κάποιος πήγε από μόνος του αυθαίρετα και το καλλιεργεί, χωρίς καμία μίσθωση, κανένα συμβόλαιο, και αυτός εισπράττει από τον ΚΟΑΠ». Πρόσθεσε ότι κατά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του ΚΟΑΠ είπε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, όταν κάποιος αποταθεί στον ΚΟΑΠ και δηλώσει τη γη που καλλιεργεί.

Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι η Επιτροπή ζήτησε να γίνει έρευνα από την υπηρεσία τ/κ περιουσιών και από τον ΚΟΑΠ, για να διαπιστωθεί ότι αυτοί που επιδοτούνται είναι και οι πραγματικοί γεωργοί που καλλιεργούν τη γη.

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις τ/κ γης νόμιμα, έχουν δηλαδή συμβόλαιο μίσθωσης, όμως τις υπενοικιάζουν με άτυπη συμφωνία «κάτω από το τραπέζι», ώστε να εισπράττουν την επιδότηση των 25 ευρώ/δεκάριο από τον ΚΟΑΠ και ο γεωργός να καλλιεργεί χωρίς ενοίκιο.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, δήλωσε ότι σε αυτές τις μεγάλες εκτάσεις γης θα μπορούσαν να δραστηριοποιούνται πρόσφυγες και γι’ αυτό είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει ιδιαίτερα τους εκτοπισθέντες. Ζήτησε, όπως είπε, να γίνει και επιτόπια επίσκεψη για να εξεταστεί το πρόβλημα από κοινού από τα μέλη της Επιτροπής και τις αρμόδιες υπηρεσίες.