Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηρτ

Δεν έχει τέλος το δράμα στη Γάζα, με τους σφοδρούς βομβαρδισμούς να εντείνονται συνεχώς και τους αμάχους να βρίσκουν φρικτό θάνατο.

Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν σε νέα σφοδρά χτυπήματα του Ισραήλ σε συγκροτήματα κατοικιών σε γειτονιές στην πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιδρομές και στη Δυτική Όχθη.

Ο φόβος για την επέκταση του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή μεγαλώνει, «θα υποστήριζα πως δεν έχουμε δει κατάσταση τόσο επικίνδυνη όσο αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην περιοχή από τουλάχιστον το 1973», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, το Ιράν κατάσχεσε νέο τάνκερ, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις IDF – Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ που συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων, κρατουμένων.

Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ καταδίκασαν το συνέδριο που ζήτησε να δημιουργηθούν 21 οικισμοί εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου και παρευρέθηκαν Ισραηλινοί υπουργοί.

Νετανιάχου: Δεν θα αποσυρθούμε από τη Γάζα, ούτε θα αφήσουμε ελεύθερους Παλαιστίνιους κρατούμενους

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας ούτε θα απελευθερώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους που κρατούνται σε φυλακές ασφαλείας στο Ισραήλ, αποκρούοντας αναφορές μέσων ενημέρωσης για κάποιους όρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας για εκεχειρία με τη Χαμάς.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση ο Νετανιάχου πρόσθεσε: "Δεν θα τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο αν δεν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του. Αυτό σημαίνει εξάλειψη της Χαμάς, επιστροφή όλων των ομήρων μας και διασφάλιση πως η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ".

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Ισλαμικός Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Ναχάλα, ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση πως η οργάνωση δεν θα εμπλακεί σε οποιεσδήποτε συμφωνίες που αφορούν Ισραηλινούς ομήρους χωρίς διασφάλιση μιας συνολικής εκεχειρίας και της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η σιωπή δηλώνει συνενοχή, αναφέρει η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης

Η σιωπή δηλώνει συνενοχή, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο, προσθέτοντας πως "η οργή και η αγανάκτηση του Παλαιστινιακού λαού είναι τεράστια".

Τη στιγμή, αναφέρει, "που τα μάτια της ανθρωπότητας είναι στραμμένα στη γενοκτονία που διαπράττει το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ στη Γάζα, τρεις Παλαιστίνιοι, τα δύο αδέρφια Mohammad και Basil Ayman Al-Ghazawi και ο Mohammad Walid Jalamna, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ μέσα στο νοσοκομείο όπου είχε κάνει εισαγωγή από τις 25 Οκτωβρίου ο ένας από τα δύο αδέρφια στην Jenin, στη Δυτική Όχθη".

"Ως πότε η Διεθνής Κοινότητα θα κλείνει τα μάτια της στην εθνοκάθαρση του λαού μας; Ως πότε η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου θα αδιαφορούν για τους νέους, τα παιδιά μας, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους που δολοφονούνται καθημερινά σε ολόκληρη την Παλαιστίνη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας;" διερωτάται και σημειώνει πως "η σιωπή δηλώνει συνενοχή".

26.751 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Συνολικά 26.751 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 65.636 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 114 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 249 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Υπουργείο.

Η Χαμάς εξετάζει το ενδεχόμενο εκεχειρίας με βάση το «πλαίσιο του Παρισιού»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έμμεση διαπραγμάτευση Ισραήλ-Χαμάς, με βάση το νέο πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη στη συνάντηση των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ στο Παρίσι την περασμένη Κυριακή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε σήμερα ο επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που είναι μόνιμα εγκατεστημένος στη Ντόχα, «η οργάνωση έλαβε το κείμενο του προτεινομένου πλαισίου, τη μελετά και θα δώσει την απάντησή της». Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τον Χανίγια ότι θα μεταβεί σήμερα στο Κάιρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Στο μεταξύ, στο Κάιρο είχε μεταβεί χθες ισραηλινή αντιπροσωπεία αξιωματούχων ασφαλείας για σχετικές διαβουλεύσεις, μετά το πέρας των οποίων επέστρεψε αυθημερόν στο Ισραήλ.

Το ενδεχόμενο αποδοχής του νέου πλαισίου συμφωνίας και το περιεχόμενό της βρίσκονται στο επίκεντρο των ειδησεογραφικών μέσων του Ισραήλ, ωστόσο παρουσιάζονται αντικρουόμενες εκτιμήσεις και στοιχεία.

Το Ισραήλ παραδίδει σορούς Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Γάζα

Το Ισραήλ παρέδωσε σήμερα στις παλαιστινιακές αρχές τις σορούς δεκάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες, όπως δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι στον παλαιστινιακό θύλακα

Οι σοροί, τις οποίες κρατούσε το Ισραήλ, παραδόθηκαν στο υπό ισραηλινό έλεγχο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και θα ενταφιαστούν σε ομαδικούς τάφους στην πόλη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν ανέφερε πόσοι νεκροί παραδόθηκαν.

Το Ισραήλ, που ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα μετά την εισβολή Παλαιστίνιων ενόπλων από τον παράκτιο θύλακα στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δεν προέβη άμεσα σε κάποιο σχόλιο για την παράδοση αυτή.

Η ανάρτηση των IDF για τη δολοφονία των τριών Παλαιστινίων στην Τζενίν


Οι IDF έχουν πραγματοποιήσει ανάρτηση στο X, όπου υποστηρίζουν, όπως προαναφέρθηκε, ότι οι τρεις Παλαιστίνιοι που δολοφονήθηκαν ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα.

Τα νεότερα για τους τρεις νεκρούς Παλαιστινίους στο νοσοκομείο της Τζενίν


Η Haaretz αναφέρει ότι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με τη μυστική υπηρεσία Σιν Μπετ, την ισραηλινή αστυνομία και τις IDF, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν μια μονάδα ένοπλων μελών της Χαμάς που κρύβονταν στο νοσοκομείο και σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση που θα πραγματοποιούσαν στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με πηγές από το νοσοκομείο, οι ισραηλινές δυνάμεις φορούσαν πολιτικά και ανέβηκαν στον τρίτο όροφο του κτιρίου.

Πυροβόλησαν τους τρεις Παλαιστίνιους με όπλα που είχαν σιγαστήρα.

Οι νεκροί είναι ο Μπασέλ αλ-Γκαζάουι, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μετά από αεροπορική επιδρομή σε νεκροταφείο της Τζενίν, ο αδελφός του Μοχάμαντ και ένας άλλος άνδρας ονόματι Τζαλαμνέ.

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Arabic στην Τζενίν επιβεβαιώνει ότι δύο από τους νεκρούς ήταν αδέρφια.

Ο ένας από αυτούς συνδεόταν με τις Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Οι άλλοι δύο συνδέονταν με το Τάγμα της Τζενίν που σχετίζεται με την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Σύμφωνα με τον Ρόρι Τσάλαντς του Al Jazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις, φορώντας πολιτικά, δεν θέλησαν να συλλάβουν τους τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους, αλλά να τους σκοτώσουν ενώ κοιμόντουσαν.

Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι είναι «απάνθρωπο» να κόβουν οι χώρες τα κονδύλια για την UNRWA

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε αρκετές κυβερνήσεις ότι ενεργούν απάνθρωπα με την παρακράτηση κονδυλίων για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, η Αμνηστία κάλεσε τις χώρες να ανακαλέσουν την απόφασή τους που θα προκαλέσει «περαιτέρω δεινά σε δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη τον κίνδυνο γενοκτονίας και τεχνητού λιμού».

«Η Νορβηγία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο είναι μεταξύ των κρατών που ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναστείλουν τη χρηματοδότηση, αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει η UNRWA στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν απελπιστική ανάγκη», ανέφερε η ομάδα δικαιωμάτων.

Η Γενική Γραμματέας της Αμνηστίας, Άγκνες Καλαμάρ δήλωσε ότι είναι «ντροπή» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Γαλλία έχουν περικόψει τη βοήθεια προς την UNRWA.

«Το κράτος του Ισραήλ και οι δεξιές ομάδες έχουν εδώ και χρόνια ηγηθεί μιας εκστρατείας συκοφάντησης κατά της UNRWA, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία του δικαιώματος των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα εδάφη τους», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Η Χαμάς λέει ξανά ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους πριν από την παύση των μαχών και την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα

Η Χαμάς και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης επανέλαβαν ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την επίθεσή του στη Γάζα και να αποσυρθεί από τη Λωρίδα πριν από οποιαδήποτε ανταλλαγή αιχμαλώτων, ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν, μιλώντας από τη Βηρυτό, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει λάβει ακόμη καμία πρόταση.

«Όσα δηλώνονται από τα μέσα ενημέρωσης του εχθρού σχετικά με μια αναμενόμενη συμφωνία αποσκοπούν στην ικανοποίηση των οικογενειών όσων κρατούνται από την αντίσταση», δήλωσε ο Χαμντάν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι μετά από εισβολή του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομείο στην Τζενίν


Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από εισβολή του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομείο στην Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Αναλυτικότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά.

Το Reuters, επικαλούμενο παλαιστινιακό ραδιόφωνο, αναφέρθηκε επίσης στους τρεις θανάτους.

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν σημειωθεί στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν γραμμές ηλεκτροδότησης και ύδρευσης σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Δυτική Όχθη

Τα παλαιστινιακά τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν συνεχιζόμενες επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς και στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκαρέμ κοντά στην ομώνυμη πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός περιορίζει τις μετακινήσεις στους καταυλισμούς, ενώ οι μπουλντόζες του καταστρέφουν τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων, των γραμμών ύδρευσης, του διαδικτύου και του ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν νερό να ρέει από μια μεγάλη δεξαμενή στον καταυλισμό Νουρ Σαμς.

Σε άλλα σημεία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αναφέρθηκαν επιδρομές και συλλήψεις στις ακόλουθες τοποθεσίες:

-Στην πόλη Σιντζίλ, βόρεια της Ραμάλας
-Στην πόλη Γιαμπάντ στην Τζενίν
-Στην πόλη Μπούρκα, βορειοδυτικά της Ναμπλούς
-Ένας άνδρας συνελήφθη στον καταυλισμό Αλ-Αρούμπ στη Χεβρώνα
-Ένας άνδρας συνελήφθη στο χωριό Ουμ Σαφά, βορειοδυτικά της Ραμάλας


Ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον Παλαιστινίων που περπατούσαν σε δρόμο στη Βηθλεέμ

Σπίτι και τέμενος βομβαρδίστηκαν από το Ισραήλ σε νότια και κεντρική Γάζα

Σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic, ισραηλινοί βομβαρδισμοί και μάχες σημειώθηκαν στη νότια και κεντρική Γάζα:

-Σπίτι βομβαρδίστηκε στη γειτονιά Αλ Τζενέινα στο κέντρο της Ράφα-Απροσδιόριστος στόχος βομβαρδίστηκε στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από το ισραηλινό πυροβολικό
-Το τέμενος Αλ-Φαρούκ στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιουνίς βομβαρδίστηκε, ενώ ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί
-Συγκρούσεις και βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή Μπατν αλ-Σαμίν και στη συνοικία Αλ-Άμαλ της Χαν Γιουνίς
 

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά από νέες επιθέσεις του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, με τον ισραηλινό στρατό να εκδίδει νέα εντολή εκκένωσης τμημάτων της πόλης τη Δευτέρα, καθώς επανεκκινεί τις επιθέσεις σε περιοχές από τις οποίες είχε προηγουμένως αποσύρει τις δυνάμεις του.

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στη συνοικία Αλ-Σάμπρα στην πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.

Νωρίτερα, τουλάχιστον 25 άμαχοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού στη συνοικία Τουφάχ της πόλης της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να διασώσει ένα εξάχρονο κορίτσι που παγιδεύτηκε σε ένα αυτοκίνητο, αφού έξι μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο όχημα – επίσης στην πόλη της Γάζας.

Πηγή: in.gr