Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε μονόωρη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν σήμερα οι δικηγόροι έξω από τα Επαρχιακά Δικαστήρια ανά το παγκύπριο, δίνοντας συνέχεια στην αντίδραση μετά κατάρρευση του συστήματος e-justice. Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και την Τετάρτη έξω από τη βουλή.  

Την ίδια ώρα, ερωτηματικά υπάρχουν κατά πόσον τη Δευτέρα το σύστημα θα λειτουργήσει κανονικά ή εάν θα υπάρξει επιστροφή στο i-justice έως ότου να δημιουργηθεί μια λειτουργική πλατφόρμα.

1

«Αυτό το οποίο έχουμε παραλάβει μας έχει πάρει δεκαετίες πίσω»

«Μας είχαν υποσχεθεί ένα σύστημα λειτουργικό για να πάρει τη δικαιοσύνη μπροστά και δυστυχώς αυτό το οποίο έχουμε παραλάβει μας έχει πάρει δεκαετίες πίσω», ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, Στέφανος Σκορδής.

Ανέφερε ότι η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να βρει τις λύσεις και να παραδώσει ένα λειτουργικό σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και στο μεσοδιάστημα να ληφθούν όλα τα μέτρα για να κατοχυρωθούν και να μην επηρεαστούν τα δικαιώματα των πολιτών που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

«Η δικαιοσύνη είναι ο πυλώνας του κράτους δικαίου και δεν πρέπει να είναι ο φτωχός συγγενής, αντίθετα, πρέπει να είναι προτεραιότητα», επεσήμανε.

«Έχει παραλύσει το σύστημα δικαιοσύνης

Εδώ και δύο βδομάδες έχει παραλύσει το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, δήλωσε την Παρασκευή, ο Αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Νικόλας Τσαρδελλής, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Πολιτεία θα πρέπει να επενδύσει στη δικαιοσύνη και ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι επιπόλαιες προσεγγίσεις.

Ανέφερε ακόμη ότι εδώ και δέκα μέρες δόθηκε προσωρινή πρόσβαση μέσω φυσικών καταχωρήσεων αναφέροντας ότι ως ΠΔΣ, «θεωρούμε αυτή τη λύση προσωρινή. Απαιτούμε να έχουμε ηλεκτρονικό σύστημα δικαιοσύνης όπως είχαμε μέχρι πριν δύο βδομάδες».

«Η πολυδιαφημιζόμενη μετάβαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη δεν είναι πραγματικότητα, λέγοντας ότι υπήρχε ηλεκτρονική δικαιοσύνη μέχρι τις 13 Ιανουαρίου και από τις 15 Ιανουαρίου αυτό έχει σταματήσει και θα πρέπει η Πολιτεία άμεσα να βρει τις λύσεις», πρόσθεσε.

«Ακούσαμε χθες δηλώσεις του Υφυπουργού Καινοτομίας ότι από Δευτέρα θα έχουμε επιστροφή στο i–justice», ανέφερε ο κ. Τσαρδελλής προσθέτοντας ότι «έχουμε τις επιφυλάξεις μας κατά πόσο αυτό είναι εφικτό. Μακάρι να μπορέσει να γίνει αυτό σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Ερωτηθείς για το τι προτίθενται να πράξουν σε περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση στο σύστημα μέχρι τη Δευτέρα, ο κ. Τσαρδελλής ανέφερε ότι ο ΠΔΣ και οι δικηγόροι θα συνεχίσουν να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για αυτή την κατάσταση, μέχρι η Πολιτεία να βρει την λύση και «να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε».

«Απαράδεκτο εν έτει 2024 να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα» 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου Ιάσωνας Τηλεμάχου ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο εν έτει 2024 να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα».

Ο κ. Τηλεμάχου κάλεσε τους αρμόδιους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην αποτελεί η δικαιοσύνη παιχνίδι ή πειραματόζωο και να εμπαίζονται οι δικηγόροι».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως διαβήματα έγιναν εκ μέρους του ΠΔΣ προς την Αναθέτουσα Αρχή και την Ανάδοχο Εταιρεία όμως η προσωρινή λύση της φυσικής καταχώρησης για να μην παραλύσουν τα πάντα ήταν εισήγηση του δικηγορικού κόσμου.

1
1