Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η απουσία μονάδων εσωτερικού ελέγχου ή μονάδων που υπολειτουργούν με ένα και δύο άτομα σε Υπουργεία και Υφυπουργεία που χειρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ελλοχεύει ο κίνδυνος, να καταστούν εκκολαπτήρια σκανδάλων.

Αυτό επισήμαναν μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της βουλής, μετά τις αποκαλύψεις της Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου Άννας Ζαβού, πως χωρίς υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και τα Υφυπουργεία Καινοτομίας και Πολιτισμού, με προβλήματα να παρουσιάζεται και σε άλλα υπουργεία. 

Όπως είπε, οι τρείς βασικές γραμμές άμυνας που μειώνουν φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, είναι πρώτον, οι διοικήσεις Υπουργείων και υφυπουργείων, δεύτερον, οι Μονάδες Ελέγχου, τρίτον, η ανεξάρτητη Υπηρεσία, ενώ τέταρτη γραμμή άμυνας είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία. 

«Ένα δυνατό σύστημα εσωτερικού ελέγχου 1ης, 2ης και 3ης γραμμής άμυνας είναι η ραχοκοκαλιά για μείωση της διαφθοράς», τόνισε η κ. Ζαβού. 

«Αυξημένος και αποτελεσματικός, σωστός εσωτερικός έλεγχος, θα μειώσει και τα  φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και θα ενισχύει τους κανόνες χρηστής διοίκησης», δήλωσε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Χρύσης Παντελίδης. 

«Θεωρούμε επιτακτική και άμεση την περαιτέρω στελέχωση της Υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου» τόνισε η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου. 

Με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης σχολίασε την αναφορά εντός της συνεδρίας, ότι οι  τρεις γραμμές άμυνας «μπάζουν». 

«Οι τρεις γραμμές άμυνας, είναι όπως την άμυνα της Ομόνοιας», δήλωσε. 

Από πλευράς του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε: «Υποστελέχωση, έχει τα δυσάρεστα αποτελέσματα να γίνονται και να εκκολάπτονται τα σκάνδαλα».  

Η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου απηύθυνε επείγουσα και δραματική έκκληση για στελέχωση και ενίσχυση της υπηρεσίας της με προσωπικό.