Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οι μάχες εντείνονται στη Χαν Γιουνίς, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα προωθούνται βαθύτερα στην πόλη, καταστρέφοντας κτίρια κατοικιών και βασικές υποδομές, με φόντο την πρόταση που φέρεται να έκανε το Ισραήλ στη Χαμάς, να υπάρξει δίμηνη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων.

Πυρά ακούγονται κοντά στο νοσοκομείο Νασέρ, με τον ΟΗΕ να εκφράζει ανησυχία διότι «οι εχθροπραξίες εντείνονται» στην πόλη, ενώ η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη» στον τομέα όπου βρίσκεται άλλο νοσοκομείο, το Άμαλ («Ελπίδα»).

Η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών PalTel ανακοίνωσε νέα διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα όπου η κατάσταση για τους άμαχους χαρακτηρίζεται ολοένα πιο κρίσιμη.

Τουλάχιστον 25.295 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 63.000 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη. Το Ισραήλ εξαπέλυσε νέα πλήγματα κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ ΗΠΑ και Βρετανία προχώρησαν σε νέες αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, στοχεύοντας θέσεις των Χούθι.

«Η Χαμάς βρίσκεται «πρώιμο στάδιο» επανάκτησης του ελέγχου στη βόρεια Γάζα»

Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες βρίσκονται πιθανότατα στα «πρώτα στάδια της ανασυγκρότησης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων τους» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν δύο στρατιωτικές δεξαμενές σκέψης.

Στην τελευταία τους αξιολόγηση του πεδίου μάχης για τον πόλεμο, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα τις ΗΠΑ και το Critical Threats Project (CTP) δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν μειώσει το «αποτύπωμά» τους στο βόρειο τμήμα της Γάζας από τις 31 Δεκεμβρίου, επιτρέποντας την επανεμφάνιση «κυβερνητικών δομών που υποστηρίζονται από τη Χαμάς» σε ορισμένες περιοχές.

Ειδικός Εισηγητής ΟΗΕ: Το Ισραήλ επιβάλλει λιμό και ασθένειες επίτηδες

Το Ισραήλ καταστρέφει το επισιτιστικό σύστημα της Γάζας, δήλωσε ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για το Δικαίωμα στην Τροφή. «Είναι άνευ προηγουμένου να πεινάς ένας ολόκληρος άμαχος πληθυσμός τόσο γρήγορα και ολοκληρωτικά», είπε ο Michael Fakhri σε ανάρτησή του στο X. «Το Ισραήλ επιβάλλει σκόπιμα υψηλό ποσοστό ασθενειών, παρατεταμένο υποσιτισμό, αφυδάτωση και πείνα καταστρέφοντας τις αστικές υποδομές». Οι άνθρωποι σε ορισμένες περιοχές της Γάζας έχουν περιγράψει τα λύματα που ρέουν στους δρόμους. 

Πρόταση Ισραήλ για δίμηνη κατάπαυση του πυρός με στόχο την απελευθέρωση όλων των ομήρων

Το Ισραήλ φέρεται να έχει καταθέσει πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο μήνες, με στόχο την απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς.

Δημοσίευμα του ιστότοπου Axios που επικαλείται ισραηλινούς αξιωματούχους αναφέρει ότι διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ έχουν μεταφέρει το σχέδιο στην ηγεσία της Χαμάς.

Το ισραηλινό Κανάλι 13 μεταδίδει ότι το σχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων σε τρία στάδια: το πρώτο αφορά γυναίκες και ηλικιωμένους, το δεύτερο νέους και το τρίτο προβλέπει την απελευθέρωση στρατιωτών μαζί με την παράδοση των σορών των αιχμαλώτων που βρήκαν τον θάνατο.

Το Ισραήλ προτείνει ασφαλή έξοδοαπό τη Γάζα για τους ηγέτες της Χαμάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών εκεχειρίας

Το Ισραήλ πρότεινε να επιτραπεί σε ανώτερους ηγέτες της Χαμάς να εγκαταλείψουν τη Γάζα ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, δήλωσαν στο CNN δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Αν και θα έδινε ασφαλή διέλευση από τη Γάζα για τους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς που ενορχήστρωσαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η αποστράγγιση της Γάζας από τους ηγέτες της θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη λαβή της Χαμάς στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο λωρίδα επιτρέποντας επίσης στο Ισραήλ να συνεχίσει να εντοπίζει στόχους υψηλής αξίας στο εξωτερικό.

Νέα πλήγματα κατά των θέσεων των Χούθι από δυνάμεις των ΗΠΑ και ΗΒ

Σε επιβεβαίωση των δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων περί νέων πυραυλικών πληγμάτων κατά θέσεων των Χούθι στην Υεμένη τη Δευτέρα από αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις προχώρησε με σύντομη ανακοίνωση το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Τα βρετανικά αεροσκάφη τύπου Typhoon FGR4 χρησιμοποίησαν όπως και στις πρώτες επιθέσεις της 11ης Ιανουαρίου κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας Paveway IV. Συνοδεύονταν ξανά από δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων τύπου Voyager. 

Στις δηλώσεις δεν γίνεται αναφορά στο ορμητήριο των βρετανικών αεροσκαφών, αλλά ως γνωστό τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται στη βάση Ακρωτηρίου.

Οι πύραυλοι έπληξαν πολλαπλούς στόχους σε δύο στρατιωτικές τοποθεσίες κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά.

21 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν δύο κτίρια κατέρρευσαν και χτυπήθηκε άρμα στο κέντρο της Γάζας

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι συνολικά 21 στρατιώτες σκοτώθηκαν στο κέντρο της Γάζας, κοντά στη συνοριακή κοινότητα Κισουφίμ.

Δήλωσε ότι τα στρατεύματα επιχειρούσαν σε μια περιοχή περίπου 600 μέτρα από τα σύνορα, καταστρέφοντας δομές και τοποθεσίες της Χαμάς, στο πλαίσιο των προσπαθειών του στρατού να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας που θα επιτρέπει στους κατοίκους των ισραηλινών συνοριακών κοινοτήτων να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Από όσο γνωρίζουμε, γύρω στις 4 μ.μ., ένα RPG εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες σε ένα άρμα που ασφάλιζε τις δυνάμεις και ταυτόχρονα, μια έκρηξη σημειώθηκε σε δύο διώροφα κτίρια. Τα κτίρια κατέρρευσαν από αυτή την έκρηξη, ενώ οι περισσότερες δυνάμεις ήταν μέσα και κοντά τους», λέει.

Ο Χάγκαρι είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα ναρκών που τοποθετήθηκαν από στρατεύματα για να κατεδαφίσουν τα κτίρια, αλλά η αιτία της έκρηξης ήταν ακόμα υπό διερεύνηση.

Για αρκετές ώρες οι δυνάμεις διάσωσης εργάζονταν για να απομακρύνουν τα θύματα από τα κτίρια που κατέρρευσαν.

Οι IDF έχουν ήδη ανακοινώσει τον θάνατο 10 στρατιωτών. Ο Χάγαρη λέει ότι οι άλλες 11 οικογένειες έχουν ειδοποιηθεί και ο στρατός θα δημοσιοποιήσει σύντομα τα ονόματά τους.