Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οι επιθέσεις εναντίον λειτουργών της Δικαιοσύνης, όπως και η έξαρση της εγκληματικότητας, είναι «αδιανόητα πράγματα και καταδικαστέα» και η πολιτεία οφείλει να πάρει τα μέτρα που χρειάζεται, δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς, εκφράζοντας τη στήριξη του συλλόγου στη νομιμότητα, στα αρμόδια θεσμικά όργανα που έχουν το καθήκον ασφάλειας του τόπου και των πολιτών.

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Αστυνομία για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Βορκάς είπε ότι χαιρετίζουν τα οποιαδήποτε μέτρα εφαρμοστούν με σκοπό την πάταξη του φαινομένου. «Είμαστε δίπλα στις αρμόδιες αρχές για οποιαδήποτε στήριξη ή βοήθεια επιθυμούν από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τις επιτροπές του, κάποιες εκ των οποίων ασχολούνται και με αυτά τα ζητήματα».

Ερωτηθείς αν θα κάνουν κάποια έρευνα για να διαπιστώσουν εάν μέλη τους έχουν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, ο Μιχάλης Βορκάς είπε ότι οτιδήποτε έχει να κάνει με τα μέλη τους, ελέγχεται από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, μέσα από τη σχετική νομοθεσία και κανονισμούς κι αφορούν είτε πειθαρχικά ζητήματα, είτε με την παρεμπόδιση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σε παρατήρηση ότι στο παρελθόν δέχθηκαν απειλές και δικηγόροι και αν θεωρεί ότι ο νομικός κόσμος είναι εκτεθειμένος σε κινδύνους, ο κ. Βορκάς είπε ότι «κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει οτιδήποτε, στεκόμαστε δίπλα στα μέλη μας, τους στηρίζουμε»

Ερωτηθείς εάν μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου έχουν δεχθεί απειλές, απάντησε: «όχι δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας οτιδήποτε σχετικό».

Προβλήματα δικαιοσύνης

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνης, Μιχάλης Βορκάς είπε ότι δεν είναι σημερινά. «Είναι πάρα πολλά παρά τη μεταρρύθμιση, που έχει τεθεί σε εφαρμογή το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας». Ως ένα από τα προβλήματα ανέφερε την εφαρμογή του συστήματος e-Justice, που «δυστυχώς παρά το ότι έπρεπε να λειτουργήσει κανονικά από την περασμένη Δευτέρα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα».

Ως Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, συνέχισε, έχουν ήδη εκφράσει τη διαμαρτυρία τους και θέλουν το σύστημα να δουλέψει σωστά και να εξυπηρετήσει όχι μόνο τους δικηγόρους, αλλά την κυπριακή κοινωνία και τη δικαιοσύνη. Η ελεύθερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη είχε κατοχυρωμένο θεμελιώδες δικαίωμα και δεν μπορεί να συναρτάται με το κατά πόσο θα δουλέψει σωστά ή όχι το συγκεκριμένο λογισμικό σύστημα, σημείωσε. Ευελπιστούν, είπε, ότι το ταχύτερο θα επιλυθούν τα προβλήματα ή να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που χρειάζεται, ώστε να κατοχυρωθεί ο φορολογούμενος πολίτης, που πλήρωσε γι’ αυτό το σύστημα.

Ο κ. Βορκάς έθεσε επίσης το θέμα της στέγασης των Δικαστηρίων της Λευκωσίας, «που βρίσκονται σε κτίρια 100 και πλέον ετών με όλα τα συνεπακόλουθα προβλήματα» και το θέμα των δακτυλογράφων ώστε να μπορεί κάποιος να πάρει έγκαιρα την απόφαση που τον αφορά από το πρωτοκολλητείο. Μετά από καθυστέρηση 8 ίσως ετών για την κατάληξη της υπόθεσης, κάποιος μπορεί να περιμένει και 3 ή περισσότερους μήνες για να λάβει την απόφαση, σημείωσε. «Αυτό είναι εξωφρενικό κι ελπίζω ότι η πολιτεία επιτέλους να εισακούσει και να βρει 2-3 δακτυλογράφους να πάνε στο δικαστήριο».