Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αστεγος

Την σκληρή και απαράδεκτη πραγματικότητα εν έτη 2024, επιβεβαιώνουν ο θάνατος αλλοδαπής άστεγης στη Λεμεσό και οι καταγγελίες που φθάνουν σε βουλευτές για δεκάδες πολίτες που αναγκάζονται να κοιμούνται σε παγκάκια, στο όχημα τους, αλλά ακόμη και στην παραλία. 

Ιδιαίτερο όμως προβληματισμό προκαλούν τα όσα ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της επιτροπής προσφύγων, Νίκος Κέττηρος.

«Είχα περίπτωση πριν από λίγους μήνες ανθρώπου ο οποίος αναγκάστηκε και κοιμόταν σε ένα μικρό σπιτάκι σε κοιμητήριο κάποιου χωριού, γιατί δεν είχε κάπου να πάει, ούτε να πλυθεί, ούτε να κάμει ένα μπάνιο, ούτε κάπου για να φάει, ήταν σε ένα σπιτάκι απλά για να μην έχει το κρύο», επισήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος.

Ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που απευθύνονται προς την υπηρεσία διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών για την παραχώρηση κάποιου σπιτιού, ώστε να μην βρίσκονται στο δρόμο οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας οι οποίες υπάγονται στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, τους πρώτους έξι μήνες του 2023, 137 άτομα αναζήτησαν φιλοξενία, μεταξύ των οποίων 52 κύπριοι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Λεμεσό και τη Λάρνακα, με τη δημιουργία Κέντρου Αστέγων να φαντάζει άπιαστο όνειρο.

«Οι υπηρεσίες δεν διαθέτουν στέγες γιατί δεν υπάρχουν καταλύματα ή σπίτια που να έχουν οι υπηρεσίες. Μπορούν να εξασφαλιστούν κάποια με οικονομική κάλυψη από το κράτος, κάποια βραχεία διαμονή, ο στόχος είναι μαζί με το άτομο να καθοδηγηθεί», σημείωσε η Πρώτη Λειτουργός ΥΚΕ, Μαρία Κυρατζη.

«Το κράτος να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το στεγαστικό πρόβλημα γιατί δεν επιλύεται με μεμονωμένα σχέδια το στεγαστικό, πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο να βοηθά και να στηρίζει τους πιο ευάλωτους, αρχίζοντας από τους πιο ευάλωτους», επισήμανε ο κ. Κέττηρος.

Ο κ. Κέττηρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι άστεγοι στην Κύπρο να είναι πολύ περισσότεροι, καθώς η αξιοπρέπεια δεν τους αφήνει να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες.