Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Στη λήψη νομικών μέτρων εναντίον όσων προσώπων, φυσικών και νομικών, διαφημίζουν ιδιωτικά οχήματα για υπηρεσίες ταξί, προωθεί  το Υπουργείο Μεταφορών,  με την κατάθεση χθες σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή των αντιπροσώπων. Ο Υπουργός Μεταφορών  Αλέξης Βαφεάδης ενημέρωσε τη Βουλή για τις προθέσεις του υπουργείου του, μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου.

«Τα μέτρα είναι να δούμε τι λέει το νομοσχέδιο, που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση, σε μια ζωντανή συνεδρία της επιτροπής συγκοινωνιών, θα θέσουμε και τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις μας», επισήμανε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το καθημερινό φαινόμενο που παρατηρείται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, τη μεγαλύτερη πύλη εισόδου τουρισμού στην Κύπρο, όπου ταξί και λεωφορεία με τουρκοκυπριακές πινακίδες εγγραφής και καλυμμένο το «TΑΦ» παραλαμβάνουν τουρίστες μεταφέροντας τους σε ξενοδοχεία των κατεχομένων ή προσφέρουν εκδρομές και μετακινήσεις από τις ελεύθερες περιοχές στο ψευδοκράτος. Τα συγκεκριμένα οχήματα μπαίνουν στις ελεύθερες περιοχές ως ιδιωτικά οχήματα και όχι ως οχήματα δημοσίας χρήσης της κατηγορίας ταξί ή λεωφορείου.

«Είναι η ασφάλεια, είναι οι έλεγχοι γιατί όλα αυτά τα οχήματα, ελέγχονται ως ιδιωτικά οχήματα και οι έλεγχοι δεν είναι αποτελεσματικοί, δεν είναι ως οχήματα δημοσίας χρήσης όπως ελέγχεται ένα νόμιμο και νομότυπο όχημα στις ελεύθερες περιοχές από τα αρμόδια τμήματα του κράτους», ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ χαιρετίζει το νομοσχέδιο ως το πρώτο βήμα για την πάταξη του φαινομένου, τονίζοντας πως  απαιτείται ριζική αντιμετώπιση της διακίνησης τουρκοκυπριακών ταξί στις ελεύθερες περιοχές.

«Η πρόταση της ΕΔΕΚ, που χρονολογείται από το 2018, προνοεί: Την απαγόρευση σε τουρκοκυπριακά ταξί να παραλαμβάνουν επιβάτες από τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταφορά στα κατεχόμενα. Την απαγόρευση διακίνησης τουρκοκυπριακών ταξί στα ελεύθερα εδάφη, εκτελώντας επαγγελματικές μεταφορές επιβατών ή και εμπορευμάτων», αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το Υπουργείο Μεταφορών θεωρεί ότι θα μπορέσει να περιορίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται Ελληνοκύπριοι επαγγελματίες οδηγοί ταξί και λεωφορείων από τους Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους.