Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λικξ

Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να καλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους στην ΕΕ, με ψήφισμα την Πέμπτη, μετά από συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια την Τετάρτη.

Το σχέδιο έκθεσης ζητά να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την προσθήκη της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους στον κατάλογο των «ευρωεγκλημάτων», διαδικασία η οποία έχει «κολλήσει» στο Συμβούλιο από το 2022.

Τα ποινικά αδικήματα που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι εγκλήματα ιδιαίτερα σοβαρής φύσης με διασυνοριακή διάσταση και διώκονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε η εισηγήτρια Maite Pagazaurtundúa.

Όπως σημείωσε, τον τελευταίο καιρό, τα ΜΚΔ έχουν νομιμοποιήσει κάποιες ρητορικές μίσους, με συνέπεια να διαπράττονται σοβαρά εγκλήματα. Σημείωσε ότι επί του παρόντος, οι νόμοι των κρατών μελών αντιμετωπίζουν τη ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους με διαφορετικούς τρόπους, ενώ οι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ έχουν περιορισμένο πεδίο εφαρμογής στη φυλή, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές και την εθνική ή εθνοτική καταγωγή. Τώρα προτείνεται να προστεθούν τα πεδία του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της αναπηρίας.

Το σχέδιο της έκθεσης που αναμένεται να υπερψηφιστεί την Πέμπτη, καλεί σε διεύρυνση του καταλόγου εγκλημάτων της Ένωσης. Η εισηγήτρια υπογράμμισε ότι η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται ρητά.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders, είπε ότι η ρητορική και τα εγκλήματα μίσους αποτελούν σοβαρή απειλή όχι μόνο για τα άμεσα θύματα αλλά για το σύνολο της κοινωνίας και απειλούν τις αξίες στις οποίες θεμελιώθηκε η δημοκρατία και η ΕΕ. «Το τελευταίο διάστημα παρευρεθήκαμε μπροστά σε σκηνές που θέλαμε να μην ξαναδούμε στην Ευρώπη», είπε, κάνοντας λόγο για ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού και της ρητορικής μίσους κατά μουσουλμάνων.

Σημείωσε ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση η διασφάλιση ότι τα κράτη μέλη θα μεταφέρουν στην εθνική νομοθεσία την απόφαση-πλαίσιο του 2008 για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για να έχουν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες όλα τα δικαιώματα. Όπως είπε, η Επιτροπή ξεκίνησε 13 διαδικασίες κατά κρατών που έχουν κενά στη μεταφορά, ενώ 10 κράτη μέλη έχουν λάβει δράση για να αλλάξουν τη νομοθεσία τους.

Σημείωσε ότι αν η έκθεση εγκριθεί, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει κοινή προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, παρ’ ότι το Συμβούλιο δεν έχει φτάσει σε ομοφωνία ακόμα. «Η πρόσφατη αναβίωση ρητορικής μίσους δείχνει ότι χρειάζεται ταχεία απόφαση του Συμβουλίου για το θέμα».

Από την Επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων του ΕΚ, ο Robert Biedroń πρόσθεσε ότι η έμφυλη ρητορική μίσους πρέπει να καθορίζεται ρητά στη νομοθεσία. Σημείωσε ότι 52% των κοριτσιών έχουν εμπειρία ρητορικής μίσους διαδικτυακά και τόνισε ότι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι κοινός στόχος και ευθύνη.

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, στην παρέμβασή του, είπε ότι είμαστε μάρτυρες της  αύξησης ρατσιστικών φαινομένων, ξενοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας που πηγάζουν από τον εθνοκεντρισμό, την πατριαρχική αντίληψη και τον πολιτισμικό ρατσισμό.

«Η ξενοφοβία, η εμπάθεια κατά των μεταναστών και γενικά η απόρριψη της ετερότητας, είναι το ενοποιητικό στοιχείο της νέας ακροδεξιάς και πρέπει να καταδικαστεί χωρίς δισταγμό», πρόσθεσε.

Ο κ. Κιζίλγιουρεκ, ανέφερε ότι στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δύο πογκρόμ κατά μεταναστών, ενώ πριν λίγες μέρες η ΚΙΣΑ, ΜΚΟ που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών, δέχθηκε βομβιστική επίθεση.

«Επιβάλλεται να μην αφήνουμε άλλα περιθώρια παρερμηνείας της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους. Η καταπολέμηση αυτών των φαινομένων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την ΕΕ», είπε, καλώντας την Επιτροπή να επισπεύσει την εισαγωγή νομικών μέτρων και κριτηρίων για τον ορισμό ποινικών αδικημάτων μίσους, που θα ισχύσουν σε όλα τα κράτη μέλη.