Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Όλαφ Σόλτς

Η γερμανική Κυβέρνηση προτίθεται να υποστηρίξει το Ισραήλ στη μάχη του κατά της Χαμάς με την προμήθεια πυρομαχικών για άρματα μάχης, σύμφωνα με περιοδικό Spiegel, καθώς παρασκηνιακά φαίνεται ότι υπάρχει ήδη συμφωνία των συναρμόδιων Υπουργείων για ανταπόκριση στο αίτημα που υπέβαλε το Ισραήλ τον Νοέμβριο για προμήθεια από τη Γερμανία περίπου 10.000 πυρομαχικών ακριβείας των 120 χιλιοστών, που κατασκευάζονται από την Rheinmetall.

H γερμανική Κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει επισήμως την πρόθεσή της να εξαγάγει στο Ισραήλ πυρομαχικά για άρματα μάχης, ενώ και η Πρεσβεία του Ισραήλ απάντησε γενικόλογα σε σχετικό ερώτημα: «Η Γερμανία έχει ταχθεί αδιαμφισβήτητα στο πλευρό του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου και έχει εκφράσει την αμέριστη υποστήριξή της. Για αυτό το Ισραήλ ευχαριστεί τη Γερμανία υπό τον Καγκελάριο Σολτς», δήλωσε, ο Πρέσβης του Ισραήλ στο Βερολίνο, Ρον Πρόζορ.

Αν και ο Καγκελάριος Σολτς είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι πιθανή η προμήθεια οπλικού υλικού στο Ισραήλ, μέχρι τώρα η Γερμανία έχει διαθέσει κυρίως ιατροφαρμακευτικό υλικό και προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ σε ό,τι αφορά το αίτημα αποστολής σχετικών όπλων, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σιωπηρά, ούτως ώστε να μην μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία, τώρα οι δύο πλευρές προχωρούν στην εφαρμογή και μάλιστα, λόγω του ότι η γερμανική βιομηχανία δεν μπορεί να προμηθεύσει τόσο άμεσα το Ισραήλ με πυρομαχικά, εξετάζεται η εναλλακτική της προμήθειας υλικού από τα αποθέματα του Ομοσπονδιακού Στρατού (Bundeswehr), τα οποία θα μπορούσαν κατόπιν να αναπληρωθούν από τη βιομηχανία μέσα σε έξι έως οκτώ μήνες, προστίθεται.

Φαίνεται, πάντως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι εκκρεμεί η συμφωνία ως προς το κόστος της προμήθειας και διεξάγονται συνομιλίες για τις λεπτομέρειες της σύμβασης. Επιπλέον, το Βερολίνο θέλει να διασφαλίσει ότι η προμήθεια πυρομαχικών προς το Ισραήλ δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη βοήθεια για την Ουκρανία, ενώ το Υπουργείο Άμυνας λαμβάνει πάντα υπ’ όψιν ότι τα ούτως ή άλλως ισχνά αποθέματα της Bundeswehr δεν πρέπει να εξαντληθούν.