Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η κράτηση είναι επιτρεπτή στο βαθμό που είναι αναγκαία για σκοπούς απέλασης, σημειώνει το Ανώτατο Δικαστήριο σε πρόσφατη απόφασή του με την οποία διατάσσει όπως αφεθεί ελεύθερος μετανάστης ο οποίος τελούσε υπό κράτηση από τις 27 Απριλίου 2023, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι οι αρμόδιες αρχές προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες, πέραν των αρχικών τους, για την απέλασή του.

«Ως γνωστό, η κράτηση είναι περιορισμός του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας, και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», αναφέρει το Ανώτατο στην απόφασή του.

Η στέρηση της ελευθερίας, επισημαίνει, «θα πρέπει να έχει τη μικρότερη δυνατή διάρκεια, και να υφίσταται καθ΄ ον χρόνο η διαδικασία απομάκρυνσης προωθείται με τη δέουσα επιμέλεια».

Η δικαστική κρίση σε σχέση με το κατά πόσο η κράτηση έχει υπερβεί τον εύλογο χρόνο για σκοπούς απομάκρυνσης από τη χώρα, είναι κρίση που θα πρέπει να βασίζεται επί των ιδιαίτερων γεγονότων της κάθε υπόθεσης, όπως αυτά τίθενται ενώπιον του Δικαστηρίου, λέει. 

Εν προκειμένω, αναφέρεται, ο αιτητής ναι μεν δεν κατείχε διαβατήριο, όμως ουδέποτε έδωσε ψευδή στοιχεία στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες γνωρίζουν το ονοματεπώνυμό του, την ημερομηνία γέννησής του και τη χώρα καταγωγής του. Συνεπώς, ουδέποτε αυτός επεδίωξε να οικοδομήσει επί δικών του παραλείψεων και αδυναμιών.

Μάλιστα, με τα πραγματικά του στοιχεία, του είχε επιτραπεί από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστεί στο παρελθόν στην Κύπρο, και εργοδοτήθηκε από κυπριακή εταιρεία, δυνάμει γραπτής σύμβασης εργοδότησης ημερ. 26.6.2019, ως υπάλληλος σε πρατήριο καυσίμων.

Προκύπτει επίσης από τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα, πως ο αιτητής είναι πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, το οποίο γεννήθηκε στην Κύπρο, καθ΄ ον χρόνο αυτός τελούσε υπό κράτηση για σκοπούς απέλασης, και συγκεκριμένα στις 7.8.2023. Η έναρξη της εγκυμοσύνης (σύλληψη) έλαβε χώρα πριν από τη σύλληψη του αιτητή από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως ελέχθη, Λειτουργός Μετανάστευσης με επιστολή της ημερ. 21.9.2023, προς τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, την είχε ενημερώσει, ανάμεσα σε άλλα, πως το διάταγμα απέλασης του αιτητή ανεστάλη στις 4.7.2023 εν αναμονή των απόψεων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), οι οποίες και δόθηκαν, και αφού πλέον ήλθε στον κόσμο το κυοφορούμενο παιδί του αιτητή.

Παρά τις πιο πάνω απόψεις των ΥΚΕ, η Λειτουργός Μετανάστευσης εισηγήθηκε προς τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, η οποία και συμφώνησε, όπως ο αιτητής παραμείνει υπό κράτηση, αφού υπάρχει ο κίνδυνος διαφυγής «από τη μη συμμόρφωση με απόφαση επιστροφής και την έλλειψη συνεργασίας του ως προς τον επαναπατρισμό του».

Εν τω μεταξύ, το εκδοθέν διάταγμα απέλασης συνέχιζε να τελεί υπό αναστολή, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα αυτό.

Η συνήγορος που εκπροσωπεί τον Γενικό Εισαγγελέα, επανέλαβε πως επειδή ο αιτητής «αρνείται να υπογράψει τα ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί οποιαδήποτε ενέργεια στο εγγύς μέλλον αφού αυτός αρνείται, δεν συνεργάζεται».

«Από όλα τα πιο πάνω, είναι ηλίου φαεινότερον, πως δεν μπορεί να γίνει πρόγνωση για το πότε ο αιτητής θα επαναπατρισθεί. Προσπάθειες εκ μέρους των αρμοδίων αρχών προς αυτή την κατεύθυνση, δεν φαίνεται να έχουν λάβει χώρα. Μάλιστα, προκύπτει, από τα κατατεθέντα έγγραφα, πως οι αρμόδιες αρχές παρατείνουν την κράτηση του αιτητή επικαλούμενες το γεγονός ότι αυτός δεν έχει ταξιδιωτικά έγγραφα και αρνείται να συνεργαστεί», σημειώνει το Δικαστήριο.

Με άλλα λόγια, προστίθεται, «αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι ο αιτητής θα συνεχίσει να τελεί υπό κράτηση για περαιτέρω χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει, στη βάση των συγκεκριμένων γεγονότων, λογική προοπτική απομάκρυνσης του από τη χώρα».

«Ως ελέχθη, ο αιτητής τελεί υπό κράτηση από τις 27.4.2023. Ουκ ολίγες φορές τα Δικαστήρια μας έχουν τονίσει ότι η κράτηση είναι επιτρεπτή στο βαθμό που είναι αναγκαία για σκοπούς απέλασης και πρέπει αυτή να περιορίζεται στο συντομότερο χρονικό διάστημα, υπό τις ιδιαίτερες περιστάσεις της κάθε υπόθεσης», τονίζεται.

Εν προκειμένω, παρά την άρνηση του αιτητή να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα και παρά την έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους του, οι αρμόδιες αρχές, ως ελέχθη, δεν φαίνεται να έχουν προβεί σε οποιανδήποτε ενέργεια για προώθηση της απέλασής του.

«Εν κατακλείδι, έχοντας ενώπιόν μου το διαρρεύσαν χρονικό διάστημα, το οποίο δεν είναι ευκαταφρόνητο, που ο αιτητής συνεχίζει να τελεί υπό κράτηση για σκοπούς απέλασής του, όχι βεβαίως κατ΄ απομόνωση, αλλά λαμβανομένου υπόψη και του ιστορικού της υπόθεσης (στο οποίο περιλαμβάνεται και η απραξία των αρμοδίων αρχών να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για την απέλασή του), βρίσκω πως εν προκειμένω υπάρχει παρατεταμένη και αδικαιολόγητη διάρκεια κράτησης, η οποία συνηγορεί υπέρ της απελευθέρωσης του», αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου.