Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οαυ

Καλεσμένος στο Μέρα Μεσημέρι και στον ΑΝΤ1 ήταν ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θέλησε να αναδείξει τους στόχους του οργανισμού κατά το νέο έτος και να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τον τομέα της υγείας και το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Οι στόχοι του ΟΑΥ για το νέο έτος

-Εξατομικευμένες υπηρεσίες-Ενίσχυση των μητρώων μας έτσι ώστε να γίνουν ειδικές πολιτκές για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών

-Έμφαση στα φάρμακα-Ενίσχυση της γκάμας των φαρμάκων

-Θέματα ποιότητας και πρωτοκόλλων

-Σταθεροποίηση του συστήματος και προϋπολογισμού-Απόδειξη ΟΑΥ ότι η διαχείρηση είναι καλή

Φτάνουν στην Κύπρο σε έξι μήνες οι συσκευές για τους διαβητικούς

Περίπου σε έξι μήνες θα βρίσκονται στην Κύπρο οι έξυπνες συσκευές που θα μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή των διαβητικών. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου οι συγκεκριμένες συσκευές θα είναι στη διάθεση όλων των δικαιούχων διαβητικών.

«Είναι μια συνεχής προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής των διαβητικών γενικότερα, είναι η καθημερινότητα τους οπότε είναι κάτι σημαντικό» είπε.

260 περιπτώσεις καταχρήσεων του ΓεΣΥ το 2023-Οι 30 κατέληξαν σε πρόστιμα

Όσον αφορά τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ από γιατρούς ή πάροχους ο Διευθυντής του ΟΑΥ επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν περισσότερες από 260 περιπτώσεις καταχρήσεων. Όπως είπε «δεν είναι μόνο αυτές, αυτές είναι οι σημαντικές», και συνέχισε λέγοντας πως «είναι μια προσπάθεια του Οργανισμού να περάσει το μήνυμα ότι το σύστημα ελέγχεται. Δεν έχουμε φτάσει στον επιθυμητό βαθμό ακόμη.»

Ακόμα ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως είναι με πόνο ψυχής τα βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα, αλλά πρέπει να υπάρχουν ποινές. Εκτός από πρόστιμα να αναφερθεί πως αυτοί που καταχρώνται του συστήματος είδαν την πόρτα εξόδου από το ΓεΣΥ. Όσον αφορά τα παραπτώματα μικρής εμβέλειας, μπορεί να εξεταστεί η παραμονή στο ΓεΣΥ, όμως πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί γιατί οι ποινές είναι αυστηρές, είπε.

Πόσο βοήθησαν οι Πρώτες Βοήθειες του ιδιωτικού τομέα

Ο στόχος του μέτρου να βοηθηθούν οι πολίτες από τις Πρώτες Βοήθειες του ιδιωτικού τομέα φαίνεται να αποδίδει, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Κάναμε κάποια βήματα προόδου, ίσως δεν λύσαμε όλο το πρόβλημα αλλά όντως τα παράπονα που έρχονται είναι πιο λίγα, υπάρχει καλύτερη διακίνηση και εξυπηρέτηση του κόσμου στα ΤΑΕΠ. Παρά τα προβλήματα οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ καλές» είπε μεταξύ άλλων.