Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χοληστερολη

Έχουν εγκριθεί από το ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, δυο φαρμακευτικές ουσίες που αφορούν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου με χοληστερόλη. Όπως είπε ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ Παναγιώτης Πέτρου στο Μέρα Μεσημέρι στον ΑΝΤ1, θα είναι διαθέσιμα στους ασθενείς που τα δικαιούνται βάση πρωτοκόλλου.

Συγκεκριμένα, αυτά τα φάρμακα απευθύνονται σε μια ειδική ομάδα ασθενών, πολύ υψηλού κινδύνου, είπε ο κ. Πέτρου. «Το ένα φάρμακο θα χορηγείται στην αρχή κάθε τρεις μήνες και στη συνέχεια κάθε έξι μήνες. Το δεύτερο φάρμακο θα χορηγείται κάθε δύο εβδομάδες αναλόγως της συσκευασίας με την συσκευασία κάθε μήνα. Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται παρεντερικά με υποδόρια ένεση» είπε ο κ. Πέτρου τονίζοντας πως τα συγκεκριμένα φάρμακα απευθύνονται μόνο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, το πρώτο στάδιο για την αγωγή των ασθενών με χοληστερόλη, είναι η διατροφή, η άσκηση και η πρόληψη. Μετά υπάρχουν κάποιες άλλες κατηγορίες φαρμάκων τα οποία στοχεύουν στα άτομα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις προηγούμενες θεραπείες ή άτομα τα οποία έχουν κάποιο οικογενειακό υπόβαθρο για την εμφάνιση μιας σπάνιας υπερχοληστερολαιμίας η οποία δεν ανταποκρίνεται με την κλασική φαρμακευτική αγωγή.