Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Έντονα ενοχλημένοι οι βουλευτές, από την καθυστέρηση που καταγράφεται και αυτή τη χρονιά, στην κατάθεση των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών. Παρά τις αυστηρές συστάσεις, μόλις έντεκα από τους 43 οργανισμούς έχουν, μέχρι στιγμής, καταθέσει τους προϋπολογισμούς τους, με τους έξι να οδηγούνται την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια για έγκριση.Τροπολογία θα καταθέσουν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι, για να δεσμευτούν όλα τα κονδύλια ημικρατικών που αφορούν στην αγορά υπηρεσιών.

Έξι προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών θα οδηγηθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη. Μαζί όμως με τροπολογία από το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους για δέσμευση όλων των κονδυλίων που συμπεριλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών και αφορούν στην αγορά υπηρεσιών, με εξαίρεση τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα σε σχέση με τους μισθούς εργαζομένων ή το αναπτυξιακό τους πλάνο.

Ανδρέας Καυκαλιάς – Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Πίσω από αυτή την κίνηση είναι η έγνοια μας για το γεγονός ότι μόνιμες ανάγκες οργανισμών δίνουν τη θέση τους στην αγορά υπηρεσιών και από την άλλη θέλουμε να ελέγξουμε κονδύλια που διατίθενται στην αγορά υπηρεσιών, τα οποία θεωρούμε ότι είναι μεγάλα».

Να σημειωθεί ότι μόλις 11 από τους 43 ημικρατικούς οργανισμούς έχουν καταθέσει, μέχρι στιγμής, στη Βουλή τους προϋπολογισμούς τους, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στις τάξεις των νομοθετών.

Σταύρος Παπαδούρης – Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων

«Είναι ντροπή να βλέπεις τα υπουργεία να τελειώνουν τους προϋπολογισμούς τους και να περιμένεις τους ημικρατικούς και να ξεκινά η νέα κοινοβουλευτική περίοδος εξετάζοντας προϋπολογισμούς ημικρατικών».

Έως τώρα η Ολομέλεια ενέκρινε μόνο τους προϋπολογισμούς του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Οι υπόλοιποι ημικρατικοί οργανισμοί λειτουργούν με δωδεκατημόρια.
 

Οι έξι ημικρατικοί των οποίων οι προϋπολογισμοί οδηγούνται την Πέμπτη στην Ολομέλεια είναι:
Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, Δημοσιονομικό Συμβούλιο και Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών, Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων.