Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τη μείωση του μέσου χρόνου εξέτασης κατά 75% και σε 90 ημέρες, ανακοίνωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, σε συνέντευξη Τύπου.

Μαριλένα Ευαγγέλου – Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας

«Από τις πρώτες μέρες του 2024, ο μέσος χρόνος εξέτασης αιτήσεων του ΕΕΕ είναι 90 μέρες. Και δεν σταματάμε εδώ. Επόμενος στόχος, εντός του τρέχοντος έτους είναι ο μέσος χρόνος εξέτασης των αιτήσεων να μειωθεί σε 60 ημέρες».

Σύμφωνα με την Υφυπουργό, ο Εκσυγχρονισμός και η Αναβάθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος περιλαμβάνει περιλαμβάνει τρεις βασικές παραμέτρους:

-Αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων

-Άμεσος τερματισμός παροχής επιδόματος σε περιπτώσεις δόλου ή εξαπάτησης

-Ενσωμάτωση και συμπερίληψη όλων των δικαιούχων ΕΕΕ στο κοινωνικό σύνολο

Με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, τον τερματισμό παροχής επιδόματος σε περιπτώσεις δόλου ή εξαπάτησης, και με την ενίσχυση της Ομάδας Ελέγχου η οποία πραγματοποίησε 303 ελέγχους από τους οποίους προέκυψαν 204 πλήρως αιτιολογημένοι τερματισμοί, εξοικονομήθηκαν 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Φάνος Κουρουφέξης – Προϊστάμενος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

«Στόχος μας είναι με το που γίνεται κάποιος δικαιούχος, αμέσως, εντός τριών μηνών να υπάρχει ατομικό σχέδιο ένταξης, το οποίο βεβαίως λαμβάνει υπόψη το εάν κάποιος είναι ή δεν είναι ικανός προς εργασία».

Μαριλένα Ευαγγέλου – Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας

«Από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο διενεργήθηκαν περίπου 10.800 αυτοματοποιημένοι έλεγχοι, σε περίπου 32 εργατοημέρες, οι οποίοι χωρίς την εφαρμογή θα ολοκληρώνονταν σε 737 εργατοημέρες από το προσωπικό της Υπηρεσίας».

Η εξεύρεση περαιτέρω τρόπων διευκόλυνσης των αιτητών και δικαιούχων συνεχίζεται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με συγκεκριμένους στόχους.

Ιωάννης Βασιλειάδης – Προϊστάμενος Υπηρεσίας Διαχείρισης επιδομάτων Πρόνοιας

«Σε εξέλιξη είναι ο προγραμματισμός ακόμη δυο εργαλείων, που αφορούν την ανάλυση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων και έλεγχος βάσεων δεδομένων των επιδομάτων έτσι ώστε να εντοπίζονται διαφορές στις βασικές παραμέτρους υπολογισμού του επιδόματος που υπάρχει στην υπηρεσία».

Η Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως δίκτυ κοινωνικής προστασίας, ανταποκρινόμενο επαρκώς και εγκαίρως σε όσους πραγματικά το χρειάζονται.