Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Έλλη Κοτζαμάνη

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων που προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πρωταγωνίστρια τη Γαλλία. Η διευθύντρια ειδήσεων του ΑΝΤ1 και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Έλλη Κοτζαμάνη ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που εγκριθεί η σχετική πρόνοια, στον Κανονισμό για την Ελευθερία των Μέσων, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, χωρίς να αποκλείεται να στοχοποιηθούν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι λογιστές, με αμφισβήτηση του επαγγελματικού τους απορρήτου.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι η κ. Κοτζαμάνη σημείωσε πως στην πρόσφατη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών δύο ήταν τα θέματα που ξένισαν. Το πρώτο ήταν η παραδοχή του Υπουργείου Εξωτερικών ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε όπως περιληφθεί η πρόνοια για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων υπό συγκεκριμένα κριτήρια και με προϋποθέσεις, ύστερα από αίτημα της Γαλλίας.

Το δεύτερο σημείο που ξένισε, είπε, ήταν ότι υπήρξε διαβούλευση στη Λευκωσία και όχι μόνο στις Βρυξέλλες για αυτό τον κανονισμό και για τη συγκεκριμένη πρόνοια, αλλά σε αυτή τη διαβούλευση δεν κλήθηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Δηλαδή, οι δημοσιογράφοι, τα μέσα ενημέρωσης, οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Όπως ανέφερε η κ. Κοτζαμάνη, στη διαβούλευση συμμετείχαν τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, η Νομική Υπηρεσία, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αλλά όχι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. «Αυτό νομίζω πως ήταν που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αντίδραση από τους επαγγελματικούς φορείς των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των δημοσιογράφων, γιατί το κράτος διαβουλεύτηκε ουσιαστικά με τον εαυτό του. Χωρίς να ακούσει πως αυτή η πρόνοια θα επηρεάσει τη δουλειά μας και γιατί είναι ανεπίτρεπτη για εμάς ως δημοσιογράφους και ως μέσα ενημέρωσης», συμπλήρωσε.  

Γιατί περιμένουμε να μας φέρνουν έτοιμες νομοθεσίες;

Η κ. Κοτζαμάνη διερωτήθηκε γιατί ενώ ως Κύπρος είμαστε ισότιμο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε κάθε δικαίωμα να συμμετέχουμε στη διαπραγμάτευση, στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και στη λήψη αποφάσεων, περιμένουμε να μας φέρνουν άλλοι έτοιμες νομοθεσίες.

Υπέδειξε δε την αντίφαση να ερχόμαστε εκ των υστέρων να υποστηρίζουμε πως θα πρέπει να εφαρμόσουμε τη σχετική διάταξη επειδή το επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα πρέπει να γίνει νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι πάνω από την εθνική νομοθεσία.

Παραβιάζει βασικά, συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα

«Το κύριο επιχείρημά μας είναι πως η πρόνοια για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων παραβιάζει βασικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης», σημείωσε. Και ανέφερε τα δικαιώματα της συλλογής πληροφοριών, της προστασίας των πηγών, της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, «Ουσιαστικά τα δικαιώματα που υποτίθεται ότι προσπαθεί να προστατεύσει ο σχετικός κανονισμός αμφισβητούνται με την προσθήκη της σχετικής πρόνοιας», συμπλήρωσε.

Υπάρχει ακόμα ελπίδα

Η κ. Κοτζαμάνη κατέληξε πως υπάρχει ακόμα μια ελπίδα να αλλάξει αυτή η πρόνοια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν θα γίνει η σχετική συζήτηση αλλά και από το ίδιο το κράτος αν υπάρξει σωστός χειρισμός.

Θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου

Όπως σημείωσε στο σύνταγμα και ευρύτερα στη νομοθεσία υπάρχει σχετική πρόνοια για παρακολουθήσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με συγκεκριμένα κριτήρια, και υπέδειξε πως εάν εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόνοια «θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου». Κάτι που αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών, με τους δικηγόρους να είναι οι πρώτοι που έχουν αντιδράσει.

«Αν αρχίσεις να παρακολουθείς νόμιμα δημοσιογράφους τότε τι θα γίνει με τους δικηγόρους, τους λογιστές, τους γιατρούς… που πάει το επαγγελματικό απόρρητο;» διερωτήθηκε.  

Σημείωσε πως η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής αναμένεται να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος.