Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ουνφικυπ

Συνεχεία στις προκλητικές ενέργειες δίνει η τουρκική πλευρά, αυτή τη φορά στη Δένεια. Ήδη από εχθές ξεκίνησαν εργασίες για όρυγμα στα όρια της νεκρής ζώνης, όπως καταγγέλλει ο κοινοτάρχης Δένειας.  

«Από εχθές οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει ένα αμυντικό έργο, ένα όρυγμα, εκεί στην επίμαχη περιοχή, που έχουμε πάντα προβλήματα», ανέφερε ο κοινοτάρχης Χριστάκης Παναγιώτου, μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι. 

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιώτου τα έργα είναι «λίγο πιο έξω» από τη νεκρή ζώνη, στο σημείο που είναι τα κατοχικά στρατιωτικά φυλάκια. 

Ήδη έχουν ενημερωθεί τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Άμυνας αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιώτου τα ΗΕ δεν μπορούν να παρέμβουν, καθώς το σημείο δεν θεωρείται νεκρή ζώνη.  

«Υπάρχει ανησυχία, είναι λογικό όταν γίνονται στρατιωτικά έργα, δεν γίνονται θέατρα», πρόσθεσε ο κ. Παναγιώτου.

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Αμετάβλητο το καθεστώς της νεκρής ζώνης 

Το καθεστώς της νεκρής ζώνης παραμένει αμετάβλητο, δήλωσε την Τετάρτη στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Αλίμ Σιντίκ, σε σχέση με αναφορές για εργασίες στην νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δένειας. 

Ο κ. Σιντίκ ανέφερε στο ΚΥΠΕ, σε σχέση με τοπικά δημοσιεύματα, ότι έχουν υπόψη τους αναφορές για κατασκευαστική δραστηριότητα βόρεια της Δένειας, έξω από την ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών. 

«Είμαστε σε επαφή με τον τοπικό κοινοτάρχη για να τον καθησυχάσουμε ότι το καθεστώς της ουδέτερης ζώνης παραμένει αμετάβλητο», πρόσθεσε. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί στενά την περιοχή για να αποτρέψει τυχόν εντάσεις, είπε ακόμη ο κ. Σίντικ. 

Πάλμας: Δεν είναι άγνωστο το περιστατικό  

Δεν είναι άγνωστο για μας αυτό το περιστατικό αλλά και άλλα περιστατικά παρόμοιο με αυτό, δήλωσε ο νέος Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, κληθείς να σχολιάσει τα οχυρωματικά έργα που γίνονται από τον κατοχικό στρατό στα όρια της πράσινης γραμμής στη Δένεια. 

Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης/παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Άμυνας, ο κ. Πάλμας είπε ότι «είναι γνωστός ο τρόπος που προσεγγίζουν οι κατοχικές δυνάμεις διάφορα ζητήματα που αφορούν αυτά τα θέματα». 

«Είμαι βέβαιος ότι η ΕΦ και ο (απερχόμενος) Υπουργός γνωρίζουν πολύ καλά γύρω από αυτό το θέμα», πρόσθεσε. 

Ο απερχόμενος Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας ζήτησε όπως αφεθεί ο νέος Υπουργός να ενημερωθεί, προτού προβεί σε δηλώσεις.