Τηλεόραση Ραδιόφωνο
israel

Μετά από μια μακρά συνάντηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τα αποτελέσματα δεν φαίνονται να ήταν αυτά που ανάμεναν οι δύο πλευρές.

Διεθνή δημοσιογραφικά δίκτυα σχολιάζουν ότι το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες όπως συνηθίζει να κάνει και πως ο Άντονι Μπλίνκεν παραχώρησε μόνος του συνέντευξη Τύπου, χωρίς την παρουσία του Νετανιάχου. Σύμφωνα με τα ίδια δίκτυα, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών με τη συνάντηση να ολοκληρώνεται με μεγάλη ένταση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε το Ισραήλ λέγοντας πως η κατηγορία της γενοκτονίας είναι αβάσιμη στο Διεθνές Δικαστήριο και αποσπά την προσοχή από την ειρήνη, σχετικά με την παραπομπή του Ισραήλ στο δικαστήριο που προωθήθηκε από τη Νότια Αφρική.

Ανέφερε επίσης πως το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για την άρση των εμποδίων στην είσοδο της βοήθειας στη Γάζα και πρέπει να διασφαλίσει την ομαλή διανομή όταν βρεθεί μέσα, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ λέει ότι το 90% των κατοίκων της Γάζας βιώνει επισιτιστική ανασφάλεια.

Ο Μπλίνκεν και ο Νετανιάχου «συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων και τη σημασία της αύξησης του επιπέδου της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στους αμάχους στη Γάζα», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε σήμερα τους ηγέτες του Ισραήλ να αποφύγουν να προκαλέσουν κακό στους αμάχους στον πόλεμο στη Γάζα και να διατηρήσουν ένα μονοπάτι προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιό του.

Βλέπει Μαχμούντ Αμπάς ο Μπλίνκεν

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητήσουν για το ακανθώδες ζήτημα της μεταπολεμικής κατάστασης στον θύλακο, που υπέστη τεράστιες καταστροφές εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ.

Πηγή: Documento, Euronews, Σκαϊ