Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτοβολταϊκά

Το νέο κυβερνητικό σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» ξεκινά ουσιαστικά σήμερα με την δημόσια διαβούλευση και την ενημέρωση της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αιτήσεις θα αρχίσουν να γίνονται αποδεκτές από την 1η Φεβρουαρίου.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου της ΑΗΚ στο Ακρωτήρι, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως «σήμερα έχουμε παρουσιάσει το σχέδιο μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Ενέργειας, στη Βουλή και σήμερα το πρωί, η συγκεκριμένη κατηγορία του σχεδίου έχει βγει στην κοινωνία για σκοπούς δημόσιας διαβούλευσης».

«Θα πάρουμε στις επόμενες μέρες τα σχόλια, μετά τη δημόσια διαβούλευση, και αναμένουμε, περί τα μέσα Ιανουαρίου, ότι θα το παρουσιάσω στο Υπουργικό Συμβούλιο, ως πρόταση, για να ελευθερωθεί σαν έργο πλέον, σαν κατηγορία, για να μπορέσει να βγει έξω, για τους εγκαταστάτες, οι οποίοι θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτήν την κατηγορία», ανέφερε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι, «από την 1η Φεβρουαρίου, θα είναι ανοικτή η ψηφιακή πλατφόρμα για να δεχθεί αιτήσεις από τον κόσμο».

Σε παρατήρηση ότι το σχέδιο δεν απευθύνεται στην πραγματικότητα σε όλους, ο Υπουργός διευκρίνισε πως «η συγκεκριμένη κατηγορία του σχεδίου αφορά παραγωγή ισχύος περίπου 4,2 Kw και απευθύνεται σε οικιακά υποστατικά που είναι μέτριου με μικρού μεγέθους και με μέγιστη ισχύ 6 χιλιάδες περίπου Kw το χρόνο».

Για μεσαίες και μικρές κατοικίες

«Ενώ το αποκαλούμε ‘Φωτοβολταϊκά για όλους’, ουσιαστικά είναι για μεσαίες και μικρές κατοικίες και εννοείται για κατοικίες οι οποίες έχουν χώρο για να τοποθετήσουν το φωτοβολταϊκό σύστημα, είτε είναι στέγη, είτε κάπου αλλού, που να επιμετρείται η παραγωγή σε έναν μετρητή που βρίσκεται κάπου αλλού», εξήγησε.

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορούν να επωφεληθούν και ένοικοι διαμερισμάτων, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι αν η πολυκατοικία έχει το διαθέσιμο χώρο και υπάρχει συμφωνία όλων των ενοίκων, μπορεί να τοποθετηθεί το σύστημα.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, το σύστημα «μπορεί να τοποθετήσει σε μια άλλη οικία, που να είναι της οικογένειας ή σε ένα κομμάτι γης, που βρίσκεται κάπου αλλού και εννοείται ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με την εικονική επιμέτρηση στον μετρητή».

«Όπως θα δείτε στην ανακοίνωση για τη δημόσια διαβούλευση, (ο δικαιούχος) θα παίρνει μια επιδότηση χίλια ευρώ και το υπόλοιπο κεφάλαιο θα βγαίνει από το Ταμείο ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας και θα αποπληρώνεται με δόσεις των 150 ευρώ την διμηνία», συμπλήρωσε.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ένα μέσο σπίτι που σήμερα πληρώνει περίπου 400 ευρώ, με την κανονική συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, με το φωτοβολταϊκό σύστημα, το κόστος θα μειωθεί στα 30 με 40 ευρώ. «Επιπρόσθετα τα 150 ευρώ, σύνολο 180-190 ευρώ, άρα αυτομάτως με την λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος ουσιαστικά μειώνεις το κόστος ηλεκτρισμού στο ήμισυ», εξήγησε.

Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι το όνομα του είχε αναφερθεί ως ένα από αυτά που θα περιλαμβάνονταν στον ανασχηματισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Όπως γνωρίζετε ο ανασχηματισμός μιας Κυβέρνησης είναι συνταγματικό δικαίωμα της Δημοκρατίας», είπε και πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος επιλέγει τους συνεργάτες του, επιλέγει αυτούς που θα προωθήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα».

Ανέφερε δε ότι ο ίδιος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, εργαζόταν για 39 χρόνια σε δυο πολυεθνικές εταιρείες «και προσφέρθηκα μετά που συνεννοηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βοηθήσω τον τόπο και τον ίδιο».

Σε ερώτηση κατά πόσο ένιωσε ενοχλημένος από την αναφορά του ονόματος του στα ΜΜΕ, δήλωσε «καθόλου» και υπέδειξε πως «στις πολυεθνικές υπήρχε αναδιοργάνωση σχεδόν κάθε χρόνο».

Είναι, συνέχισε,  προσωπική μου επιλογή να εξυπηρετήσω τον τόπο, να υπηρετήσω τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και αυτό θα πράξω.

«Οι στόχοι μας παραμένουν στο Υπουργείο και μπήκαμε δυναμικά στο 2024, ξεκινώντας σήμερα με το ‘Φωτοβολταϊκά για όλους’ και θα ακολουθήσουν πολλά άλλα, τα οποία ο κόσμος και η κοινωνία θα δει ότι τα λόγια γίνονται πράξεις», κατέληξε στη δήλωση του ο Υπουργός Ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ