Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ικ

Απελπιστική είναι η κατάσταση για μια οικογένεια, η οποία βρίσκεται στο Βερολίνο για τη νοσηλεία του παιδιού τους. Οι γονείς είναι δίπλα στο παιδί τους, χωρίς ωστόσο να έχουν κάποιο εισόδημα. Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Aσθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο.

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης, τονίζει ότι πολλές άλλες οικογένειες βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση.  Όπως επισημαίνει, αυτές οι οικογένειες χρειάζονται στήριξη πέρα από τα έξοδα νοσηλείας των παιδιών τους. Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Είναι ένα θέμα το οποίο έχει συζητηθεί πολλές φορές και σε επίπεδο Προέδρου και σε επίπεδο Βουλής. Επιτέλους το κράτος πρέπει να κάνει περισσότερα».  

Δεν πρέπει να εξαρτώνται «ούτε από φιλανθρωπία, ούτε από εράνους», δηλώνει ο κ. Λαμπριανίδης προσθέτοντας ότι το πρέπει να έχουν στήριξη από το κράτος μέσα από πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας.  

Παράλληλα, πέρα από την οικονομική στήριξη, απαραίτητο είναι να προφυλαχθεί και η επαγγελματική αποκατάσταση των γονέων. «Είναι πολλοί που χάνουν τη δουλειά τους όταν αναγκαστούν να λείψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα για τέτοιους λόγους», ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης.  

Διαβήματα θα γίνουν από πλευράς οργανωμένων ασθενών προς το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για άμεση στήριξη των οικογενειών, αλλά και για να ζητήσει από τον Πρόεδρο να κινηθούν τα νήματα και να κλείσει το κεφάλαιο αυτό. Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει δώσει υποσχέσεις για κονδύλι, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ενημέρωση προς την ΟΣΑΚ για αυτή τη διαδικασία. 

Απανωτές οι καταγγελίες ενώπιον της ΟΣΑΚ 

Πολλές και διάφορες είναι οι καταγγελίες που λαμβάνουν οι οργανωμένοι ασθενείς.  

Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης, σε μια περίπτωση ασθενής απολύθηκε γιατί ζήτησε άδεια καθώς έπρεπε να κάνει κάποιες ιατρικές εξετάσεις.  

«Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι παράνομο. Αλλά μέχρι να βρει το δίκαιο του πως θα ζήσει;», δήλωσε ο κ. Λαμπριανίδης για τη συγκεκριμένη υπόθεση.  

Ενώπιον της ΟΣΑΚ, βρίσκεται και μια καταγγελία όπου ιδιωτικό ΤΑΕΠ ζήτησε αποζημίωση από τον ΟΑΥ για ασθενή που δεν είχε εξυπηρετήσει. Τα χρήματα του ΓεΣΥ είναι ιερά τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να ανεχόμαστε κάποιους να κλέβουν το ΓεΣΥ επειδή βρήκαν τρόπο».