Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε 20.000 εκτιμάται ότι ανέρχονται οι παραβιάσεις φωτεινών σηματοδοτών, εκ των οποίων το 75% «οι οδηγοί είχαν περάσει απέναντι», σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών. Την προώθηση αναθεώρησης του νομοσχεδίου για τους εκπαιδευτές οδηγών και του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αποφάσισε το Υπουργείο Μεταφορών, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Υπουργού με εμπειρογνώμονες του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Μεταφορών προωθεί την αναθεώρηση του νομοσχεδίου για τους εκπαιδευτές οδηγών, «με πρόθεση να γίνει καλύτερη η εκπαίδευση, καλύτερη επιμόρφωση των οδηγών, με καλύτερα μέσα», όπως εξήγησε ο κ. Βαφεάδης, διευκρινίζοντας ότι είναι μία βελτιωτική κίνηση που δεν προκύπτει από διαπιστώσεις προβλημάτων στην εκπαίδευση των οδηγών.

Στην ίδια κατεύθυνση, προωθείται και αναθεώρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ώστε να αναβαθμιστεί η ύλη που διδάσκεται στους νέους οδηγούς, προκειμένου να βελτιωθεί και η οδική συνείδηση και κουλτούρα. «Ο κώδικας αυτός θα εκδοθεί και ηλεκτρονικά, για να είναι εύκολα προσβάσιμος, σε διάφορες γλώσσες», είπε ο κ. Βαφεάδης.

«Επίσης, θα συζητήσουμε με την αστυνομία το ενδεχόμενο να κατασκευάσουμε επιπρόσθετα πάρκα οδικής ασφάλειας και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας αυτό, ώστε να είναι εφικτό να εφαρμόσουμε συνεχή επιμόρφωση των οδηγών για θέματα οδικής κουλτούρας, σε όλες τις πόλεις και επαρχίες και όχι μόνο στη Λευκωσία, όπου υφίσταται σήμερα ένα τέτοιο πάρκο», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Εκτιμήσεις για 20.000 παραβιάσεις φωτεινών σηματοδοτών το 2023

Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αριθμό των παραβιάσεων φωτεινών σηματοδοτών, ο Υπουργός ανέφερε ότι εκτιμάται πως το 2023 αυτές ανέρχονται σε 20.000 περίπου. Υπογράμμισε, δε, την ατομική ευθύνη του καθενός για την οδική ασφάλεια, για τήρηση ορίων ταχύτητας και φωτεινών σηματοδοτών.

Επεσήμανε, όμως, ότι το πιο τρομερό στατιστικό είναι ότι στο 75% αυτών των παραβιάσεων, οι οδηγοί είχαν περάσει απέναντι. «Αντιλαμβάνεστε ότι από θαύμα δεν είχαμε πολύ περισσότερα ατυχήματα», είπε, κάνοντας λόγο για «θράσος κάποιων οδηγών, που πιστεύουν ότι είναι εντάξει να περνούν με κόκκινο».

Σε ερώτηση αν η τοποθέτηση συστήματος φωτοεπισήμανσης για έλεγχο ταχύτητας στον δρόμο του τετραπλού θανατηφόρου στη Λεμεσό και όχι για έλεγχο της διασταύρωσης, σχετίζεται με τις αιτίες του δυστυχήματος, ο Υπουργός σημείωσε ότι «η αιτία του δυστυχήματος θα είναι γνωστή όταν εκδοθεί το πόρισμα της αστυνομίας, μέχρι τότε δεν έχουμε γνώση».

Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν μπορεί να μένει σε αναμονή η λήψη μέτρων, αν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αστυνομία χειρίζεται το εν λόγω πόρισμα ως θέμα προτεραιότητας. Υπογράμμισε ότι του Υπουργείο προχωρεί με τη λήψη μέτρων «προς πάσα κατεύθυνση» και κάνει ό,τι μπορεί με μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει εκτίμηση για το αν υπάρχουν και άλλα σημεία με αντίστοιχη επικινδυνότητα, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι η δράση αυτή ανήκει στην αστυνομία. «Η Αστυνομία γνωρίζει ακριβώς που γίνονται δυστυχήματα, που υπάρχουν επικίνδυνα σημεία, τα αναδεικνύει σαν μελανά σημεία και εκεί εφαρμόζονται διάφορα παθητικά μέτρα, όπως επεμβάσεις την υποδομή ή μέτρα ελέγχου ταχύτητας ή οποιαδήποτε άλλα μέτρα κρίνει η αστυνομία σωστά», κατέληξε ο Υπουργός.