Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1
Ο καθαγιασμός των υδάτων στην Πάφο

Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα τα Θεοφάνεια. Εν μέσω καλών καιρικών συνθηκών, οι πιστοί κατέκλυσαν τους ναούς και παρευρέθηκαν για τον καθαγιασμό των υδάτων, ενώ οι τολμηροί βούτηξαν για τον σταυρό.

Εορτασμοί για τα Θεοφάνεια πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, αλλά και στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Καρπασίας. Όπως είχε ανακοινώσει η κοινότητα, «η Λειτουργία θα τελεστεί προϊσταμένου του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου, από τις 07.30 μέχρι τις 10.00 το πρωί. Ακολούθως θα γίνει καθαγιασμός των υδάτων στον κολπίσκο του Αγίου Θύρσου».

Η Λάρνακα γιόρτασε τα Θεοφάνεια

 

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν οι επίσημοι εορτασμοί των Θεοφανείων στη Λάρνακα. 

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Γεωργίου, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, βουλευτών, πολιτικών, στρατιωτικών και πολιτειακών Αρχών. 

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γιώργος Τζιτζικώστας.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε πομπή προς τη μεγάλη αποβάθρα στη Μαρίνα Λάρνακας, όπου έγινε η καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Η Κυβέρνηση εκπροσωπείται στους εορτασμούς σε όλες τις πόλεις με Υπουργούς, Υφυπουργούς και άλλους αξιωματούχους.

Στην Πάφο, παρών για τους εορτασμού των Θεοφανείων είναι ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Με λαμπρότητα οι εορτασμοί στη Λεμεσό

Με θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό Αγίας Νάπας και κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα του παλιού λιμανιού, η Λεμεσός γιόρτασε σήμερα τα Θεοφάνεια.

Η θεία λειτουργία τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, βουλευτών και εκπροσώπων της Κυβέρνησης, των αρχών και τοπικών φορέων της πόλης. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και του μεγάλου αγιασμού, σχηματίστηκε πομπή προς το παλαιό λιμάνι Λεμεσού για την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Τη πομπή πλαισίωσε άγημα της Εθνικής Φρουράς, ενώ παιάνιζε η φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, προς το παλιό λιμάνι. Της πομπής προΐστατο ο Μητροπολίτης συμπαραστατούμενος από τον κλήρο της πόλης, τους επισήμους και πολίτες. Ακολούθησε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, στην παρουσία πλήθος κόσμου. Πολλοί ήταν σήμερα οι εθελοντές που βούτηξαν στη θάλασσα για να πάρουν το Σταυρό, όπως «επιβάλλει» το έθιμο.

Τα Άγια Θεοφάνεια γιόρτασε και ο Δήμος Γερμασόγειας, σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, στη θάλασσα. Της πορείας προς τη θάλασσα ηγείτο η φιλαρμονική του Δήμου Γερμασόγειας.

  

1
Ο καθαγιασμός των υδάτων στην Πάφο
1
Οι εορτασμοί στην Λάρνακα
1
Οι εορτασμοί στην Λάρνακα
1
Οι εορτασμοί στην Λάρνακα
1
1
1
Η Θεία Λειτουργία στη Λάρνακα
1
Η Θεία Λειτουργία στη Λάρνακα
1
Η Θεία Λειτουργία στην Λάρνακα υπό την παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη