Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εκτοξευση πυραυλου βορεια κορεα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βλήματα πυροβολικού κοντά σε δύο νησιά της Νότιας Κορέας την Παρασκευή, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Σεούλ, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες αυτές απειλούν την ειρήνη και ότι θα απαντήσει.

Οι κάτοικοι και των δύο νησιών έλαβαν εντολή να εκκενώσουν και ο απόπλους των πλοίων ανεστάλη, με τη Νότια Κορέα να σχεδιάζει ναυτική άσκηση ως απάντηση, σε μια από τις πιο σοβαρές στρατιωτικές κλιμακώσεις στη χερσόνησο από τότε που η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε οβίδες σε ένα από τα ίδια νησιά το 2010.

Οι βολές αυτές ήρθαν μετά από επανειλημμένες προειδοποιήσεις από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ ότι ήταν έτοιμος για πόλεμο εναντίον της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Υπουργείο Άμυνας της Σεούλ είπε ότι ο στρατός της Β. Κορέας εκτόξευσε «πάνω από 200 βλήματα» πυροβολικού το πρωί της Παρασκευής κοντά στο Yeonpyeong και το Baengnyeong, δύο αραιοκατοικημένα νησιά της Νότιας Κορέας που βρίσκονται ακριβώς νότια από τα de facto θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο πλευρών.

Το νησί Yeonpyeong, το οποίο έχει περίπου 2.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 115 χιλιόμετρα (70 μίλια) δυτικά της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, Σεούλ. Το νησί Baengnyeong, με πληθυσμό 4.900 κατοίκων, βρίσκεται περίπου 210 χιλιόμετρα δυτικά της Σεούλ.

«Πρόκειται για μια προκλητική πράξη που απειλεί την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», ανέφερε το Υπουργείο. «Ο στρατός μας παρακολουθεί στενά και παρακολουθεί την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα ως απάντηση στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας».

Το Υπουργείο είπε ότι δεν υπήρξε «καμία ζημιά στον κορεατικό λαό και τον στρατό», με τις οβίδες να προσγειώνονται βόρεια των συνόρων που είναι γνωστά ως Βόρεια Οριογραμμή (NLL).

Το 2010 η τελευταία επίθεση σε αμάχους και η πρώτη από τον πόλεμο του 1950-53

Το 2010, ως απάντηση σε μια άσκηση με πραγματικά πυρά της Νότιας Κορέας κοντά στα θαλάσσια σύνορα, η Β. Κορέα βομβάρδισε το νησί Yeonpyeong σκοτώνοντας τέσσερις Νοτιοκορεάτες, δύο στρατιώτες και δύο πολίτες. Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση σε περιοχή αμάχων μετά τον πόλεμο της Κορέας το 1950-53.

Η Ν. Κορέα ανταπέδωσε τα πυρά, με την ανταλλαγή που προέκυψε να διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, καθώς οι δύο πλευρές αντάλλαξαν περισσότερες από 200 οβίδες, πυροδοτώντας σύντομους φόβους για πλήρη πόλεμο.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται επί του παρόντος σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία των τελευταίων δεκαετιών, αφού ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατοχύρωσε το καθεστώς της χώρας ως πυρηνικής δύναμης στο σύνταγμα ενώ έκανε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πολλών προηγμένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε η Κίνα

Η Κίνα κάλεσε την Παρασκευή για «συγκράτηση» από όλες τις πλευρές αφού η Σεούλ είπε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα φράγμα πυροβολικού κοντά σε δύο νησιά της Νότιας Κορέας.

«Υπό την τρέχουσα κατάσταση, ελπίζουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να διατηρήσουν την ηρεμία και την αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από ενέργειες που επιδεινώνουν τις εντάσεις, αποφεύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης και δημιουργούν προϋποθέσεις για την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin.