Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αρκτικη δυο

Σε μια πρωτοποριακή μελέτη, οι επιστήμονες έκαναν μια ανησυχητική ανακάλυψη κάτω από το μόνιμο πάγο της Αρκτικής. Μια ομάδα ερευνητών, διερευνώντας τα παγωμένα βάθη ενός νορβηγικού αρχιπελάγους στον Αρκτικό Ωκεανό, εντόπισε τη μετανάστευση φυσικών αερίων, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου, το οποίο αποτελεί σημαντική περιβαλλοντική απειλή εάν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.

Η μελέτη, που διεξήχθη στο Σβάλμπαρντ, μια απομακρυσμένη περιοχή στην Αρκτική, αποκάλυψε την παρουσία πολλών εκατομμυρίων κυβικών μέτρων μεθανίου παγιδευμένου κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του. Η ανακάλυψη αυτή, η οποία παρουσιάζεται λεπτομερώς στο περιοδικό Frontiers in Earth Science, αναδεικνύει τον κίνδυνο διαφυγής μεθανίου λόγω της μειωμένης κάλυψης πάγου στην περιοχή. Μια τέτοια απελευθέρωση θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και, κατά συνέπεια, στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Το μόνιμο στρώμα πάγου, ένα κοινό χαρακτηριστικό στην Αρκτική, χρησιμεύει ως φυσικό δοχείο για αυτές τις συσσωρεύσεις αερίου. Δεκαετίες επιστημονικών ερευνών και γεωτρήσεων για πόρους όπως ο άνθρακας έχουν αποκαλύψει την παρουσία στρωμάτων φυσικού αερίου εντός του πάγου. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ του μόνιμου πάγου και της υποκείμενης γεωλογίας παραμένει λιγότερο κατανοητή.

Η πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τον Thomas Birchall από το Τμήμα Γεωλογίας της Αρκτικής στο πανεπιστημιακό κέντρο του Σβάλμπαρντ, στο Longyearbyen της Νορβηγίας, ρίχνει φως σε αυτή την πολύπλοκη αλληλεπίδραση. Ο Birchall και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν ότι το μεθάνιο που είναι παγιδευμένο κάτω από το Σβάλμπαρντ είναι ικανό να μεταναστεύσει, εγείροντας ανησυχίες για την πιθανή απελευθέρωσή του.

Η ανησυχία δεν είναι αβάσιμη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι το μόνιμο στρώμα πάγου της Αρκτικής ξεπαγώνει σταθερά. Η ομάδα προειδοποιεί ότι η απελευθέρωση του μεθανίου που είναι σήμερα παγιδευμένο κάτω από αυτό το μόνιμο στρώμα πάγου θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες θερμοκρασίες και τα κλιματικά πρότυπα.

Η διαφυγή του μεθανίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ανησυχητικό κύκλο θέρμανσης, όπου οι αυξημένες εκπομπές μεθανίου οδηγούν σε περαιτέρω απόψυξη του πάγου, απελευθερώνοντας ενδεχομένως ακόμη περισσότερο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα. Αυτός ο φαύλος κύκλος θα μπορούσε να έχει βαθιές και διαρκείς επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα.

Η έρευνα του Birchall αποκάλυψε εκπληκτικά ευρήματα σε 18 γεωτρήσεις εξερεύνησης υδρογονανθράκων που έγιναν στο Σβάλμπαρντ. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεωλογικά και παγετώδη χαρακτηριστικά του Σβάλμπαρντ, τα οποία είναι παρόμοια με άλλες περιοχές της Αρκτικής, τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις. Υποδηλώνουν ότι οι συσσωρεύσεις αερίου κάτω από τον μόνιμο πάγο και οι πιθανές διαρροές θα μπορούσαν να είναι ένα κοινό φαινόμενο σε όλη την Αρκτική.

Ο Birchall, σχολιάζοντας την έρευνα, δήλωσε ότι ενώ η τρέχουσα διαρροή από κάτω από το μόνιμο στρώμα πάγου είναι ελάχιστη, παράγοντες όπως η υποχώρηση των παγετώνων και η απόψυξη του μόνιμου στρώματος πάγου θα μπορούσαν να την αυξήσουν σημαντικά στο μέλλον.

Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο υπογραμμίζει την περίπλοκη και ευαίσθητη ισορροπία των οικοσυστημάτων του πλανήτη μας, αλλά υπογραμμίζει επίσης την επείγουσα ανάγκη για συνεχή έρευνα και παρακολούθηση της περιοχής της Αρκτικής, ενός κρίσιμου βαρόμετρου για την υγεία του παγκόσμιου κλίματος.

Πηγή: gazzetta.gr