Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Εν αναμονή των ιστοπαθολογικών εξετάσεων, τελούν τόσο οι ιατροδικαστές όσο και οι ανακριτές της αστυνομίας, οι οποίοι προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι και να δώσουν απαντήσεις για το πότε ακριβώς προκλήθηκε η κάκωση στο νευρικό σύστημα του πεντάμηνου βρέφους, το οποίο έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων την περασμένη Παρασκευή, από ανακοπή καρδιάς. Ειδικοί εξηγούν, την ίδια ώρα, τί είναι το baby shaking syndrome.

Δυσκολεύει το έργο ιατροδικαστών και ανακριτών, οι οποίοι πρέπει να δώσουν απαντήσεις για το πότε ακριβώς έγινε το ταρακούνημα στο πεντάμηνο βρέφος που έσβησε την περασμένη Παρασκευή, μετά από ανακοπή καρδιάς.

Οι ιατροδικαστές καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα εάν το άτυχο βρέφος έχασε τις αισθήσεις του και μετά επήλθε το ταρακούνημα, ή εάν το ταρακούνημα έγινε αρχικά και ακολούθησε η κάκωση στο νευρικό του σύστημα.

Χρίστος Ανδρέου-Εκπρόσωπος Τύπου Αστυνομίας

«Αυτό θα διαπιστωθεί μετά την ολοκλήρωση των ιστολογικών εξετάσεων και την ολοκληρωμένη έκθεση που θα έχουμε από τους ιατροδικαστές. […] Έχει ληφθεί μεγάλος αριθμός καταθέσεων και από το οικογενειακό περιβάλλον και από τον χώρο που βρισκόταν το παιδί».

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, Μέρα Μεσημέρι, ο παιδίατρος Κυριάκος Χατζηλαμπρή, εξήγησε πως το ταρακούνημα, επιστημονικά γνωστό ως baby shaking syndrome, αποτελεί μία μορφή κακοποίησης για τα βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας τους.

Δρ. Κυριάκος Χατζηλαμπρή-Παιδίατρος

«Η πιο συχνή ηλικία που μπορεί να συμβεί είναι μεταξύ δύο και οκτώ μηνών. Επειδή τα βρέφη σε αυτή την ηλικία δεν έχουν ώριμο το νευρολογικό τους σύστημα και τους μυς του κεφαλιού για να στηρίξουν το κεφάλι, αφού το κεφάλι είναι πιο μεγάλο από τους μυς του λαιμού».

Από το ταρακούνημα μπορεί να προκληθεί στο βρέφος οίδημα στον εγκέφαλο ή μόνιμη βλάβη στην ακοή και στην όραση, αλλά και εγκεφαλική αιμορραγία με συνεπακόλουθο τον θάνατο.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης, Λαύρα Ηρακλέους, υπογράμμισε πως όλοι οι βρεφοκόμοι κατέχουν δίπλωμα πρώτων βοηθειών.

Λαύρα Ηρακλέους- Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης

«Μας δείχνουν τις πιέσεις και πόσο δυνατά πρέπει να πιέσεις στο στήθος και πως θα το πιάσεις το μωρό κλπ. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη υπόθεση».

Όλοι οι βρεφοκόμοι είναι υποχρεωμένοι να ανανεώνουν το συγκεκριμένο δίπλωμα κάθε δύο με τρία χρόνια.