Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Με την αξίωση να σταματήσουν οι επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον των πολιτικών εγκαταστάσεων του Ροζαβά, Κόυρδοι της Συρίας που διαμένουν στην Κύπρο πραγματοποιούν την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024 πορεία με τα αυτοκίνητά τους στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Λευκωσία.

Σε ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία στην Κύπρο του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD, Συρία) αναφέρει «εδώ και μέρες η Τουρκία βομβαρδίζει πολιτικές εγκαταστάσεις στο Ροζαβά, την αυτόνομη περιοχή στη βόρεια και ανατολική Συρία».

Οπως γράφει το PYD, «η τουρκική αεροπορία κτυπά ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, αποθήκες με καύσιμα και εργοστάσια τροφίμων με αποτέλεσμα πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι να έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα».

Προσθέτει ότι «με τις αεροπορικές αυτές επιθέσεις και καταστροφές η Τουρκία επιδιώκει να εκδιώξει τους κατοίκους της περιοχής, και να προωθήσει έτσι τον εκτουρκισμό και τον έλεγχο της στη περιοχή αυτή της Συρίας με τις πολιτικά κυρίαρχες χώρες να μην αντιδρούν στις επιθέσεις αυτές».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του PYD «ολοφάνερα οι επιθέσεις αυτές συνιστούν σοβαρη παραβίαση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών για τις διεθνείς σχέσεις  και εισβολή μέσα στη συριακή επικράτεια».

Για να καταγγείλουν τη στάση των πολιτικά κυρίαρχων χωρών, οι Κούρδοι που βρίσκονται στην Κύπρο πραγματοποιούν πορεία με τα αυτοκίνητα, η οποία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από τον χώρο του Υπουργείου Εσωτερικών, με κατάληξη την αμερικανική και ρωσική πρεσβεία.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία θα αφήσουν τα αυτοκίνητα κοντά και πριν την αμερικανική πρεσβεία και από εκεί θα περπατήσουν προς τις δύο πρεσβείες οπου θα παραδόσουν επιστολή με την οποία ζητούν από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να εμποδίσουν τις αεροπορικές επιθέσεις της τουρκίας εναντίον του Ροζαβά.