Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηρ

Τα Χριστούγεννα δεν είναι ίδια για όλους. Δεν έχουν όλοι τη τύχη να έχουν ένα σπίτι, μια οικογένεια και ένα ζεστό φαγητό την μέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Υπάρχουν άνθρωποι που οι γιορτινές ημέρες είναι γι’ αυτούς όπως όλες οι άλλες, υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνοι και το μόνο που ζητάνε είναι μια οικογένεια και ανθρώπους να περάσουν μαζί τις μέρες αγάπης.

Δυστυχώς φέτος, 1500 παιδιά στην Κύπρο έκαναν Χριστούγεννα σε παιδικές στέγες. Παιδάκια που περίμεναν τον Άγιο Βασίλη μα δεν ήρθε, παιδάκια που αυτές τις μέρες αγάπης έμειναν ολομόναχα σε μια στέγη. Παιδάκια που το μόνο που ζητούν από τον Άγιο Βασίλη είναι μια οικογένεια που θα τους χαρίσει ζεστασιά, αγάπη και το παντοτινό τους σπίτι.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αναδοχής Οικογενείας «Φώλια Αγάπης», Δήμος Θωμά, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1500 παιδιά υπό την νομική φροντίδα του κράτους. Όπως είπε από αυτά τα παιδιά τα 1100 είναι ασυνόδευτα και τα υπόλοιπα είναι Κυπριόπουλα, τα οποία έχουν μετακινηθεί στις στέγες για διάφορους λόγους.

Από τα 1500 παιδιά, περίπου τα 260 είναι ήδη σε ανάδοχες οικογένειες, σύμφωνα με τον κ. Θωμά.

Πολλά τα παιδιά στις στέγες μα λίγοι οι ανάδοχοι γονείς και αυτό οφείλεται κατά τα λεγόμενα του κ. Θωμά στο γεγονός ότι οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι για το θεσμό της ανάδοχης οικογένειας.

«Ο κύπριος πολίτης δεν είναι ενημερωμένος όσον αφορά το θεσμό της ανάδοχης οικογένειας, και υπάρχει μια αντίληψη ότι αναδοχή σημαίνει να βοηθούμε παιδιά στην Αφρική κτλ. Στην Κύπρο αναδοχή σημαίνει φιλοξενία ενός παιδιού στο σπίτι μας μέχρι την ενηλικίωση του ή όσο καιρό χρειάζεται το παιδί αυτό να βρίσκεται μακριά από τη βιολογική του οικογένεια, αυτή η μορφή αναδοχής που υπάρχει στην Κύπρο δεν είναι ευρέως γνωστή στην κοινωνία», σημείωσε ο κ. Θωμά.

Όπως εξήγησε ο κ. Θωμά, για αυτά όλα τα παιδιά υπάρχουν δύο επιλογές ή θα πάνε σε ανάδοχη οικογένεια, ή θα πάνε σε ίδρυμα παιδικής προστασίας.  «Η αναζήτηση νέων ανάδοχων οικογενειών είναι μια αναγκαιότητα η οποία αυξάνεται λόγω του ότι αυξάνονται οι αριθμοί των παιδιών», επισήμανε

Όσον αφορά τη διαδικασία αναδοχής παιδιού, ο κ. Θωμάς, εξήγησε ότι υπάρχει μια διαδικασία έγκρισης και αξιολόγησης των οικογενειών όσον αφορά το εάν είναι κατάλληλες για να υιοθετήσουν ένα παιδί.

«Η διαδικασία κρατά περίπου 4-6 μήνες. Η ανάδοχη οικογένεια παίρνει στήριξη από το κράτος και καλύπτονται τα έξοδα του παιδιού, 400-600 επίδομα ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού»

Καταλήγοντας ο κ. Θωμά έκανε έκκληση στους ενδιαφερόμενους, να επικοινωνήσουν με το Σύνδεσμο, στο τηλέφωνο 99241515 όπου θα τους δοθούν όλες οι λεπτομέρειες.