Τηλεόραση Ραδιόφωνο
santa

Βρισκόμαστε πλέον και επίσημα στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων αφού η Παραμονή Χριστουγέννων είναι για πολλούς η πρώτη μέρα των γιορτών. Από τη μία γιορτινά τραπέζια, δώρα και παιχνίδια με συγγενείς και φίλους. Από την άλλη αυτές οι βραδιές κάτω από την κουβέρτα μπροστά από την τηλεόραση ψάχνοντας κάτι καλό για ψυχαγωγία.

Μία από τις καλύτερες λύσεις είναι μία ταινία και επειδή, όπως είπαμε και πιο πριν, μπήκαμε στην εορταστική μαγεία, τι καλύτερο από μια χριστουγεννιάτικη ταινία. Όσο κι αν δεν μας αρέσουν τα Χριστούγεννα όλο και κάποια ταινία έχουμε δει.

Οπότε, έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με κάποιες από τις καλύτερες ταινίες που έχουν ταυτιστεί με τα Χριστούγεννα:

Σημ.: Σε αυτή την λίστα θα βρείτε ταινίες για όλα τα γούστα όπως ρομαντικές κομεντί, περιπέτειες, κωμωδίες τρόμου, μαύρες κωμωδίες, κωμικοτραγικές ιστορίες κτλ.

Scrooge/A Christmas Carol (1951)

Βασισμένη στην νουβέλα του Κάρολου Ντίκενς η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Σκρουτζ είναι πολυδιασκευασμένη παρ’ όλα αυτά η πρωτότυπη ταινία αξίζει της προσοχής μας όσο καμία άλλη. Η ιστορία γνωστή: παραμονή Χριστουγέννων και τρία πνεύματα επισκέπτονται τον μίζερο και τσιγκούνη Σκρουτζ, που δεν έχει χρόνο για συναισθηματισμούς θεωρώντας τα Χριστούγεννα μια απάτη, έτσι ώστε να του δείξουν τα λάθη του δύστροπου χαρακτήρα του.

film

Home Alone (1990)

Ότι και να πει κάποιος για αυτή την ταινία θα είναι λίγο. Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη ταινία. Όλοι μας την είδαμε και θα την ξαναδούμε. Ο Κέβιν (Μακόλεϊ Κάλκιν) μένει μόνος του στο Σικάγο την ώρα που η οικογένειά του έχει φύγει στο Παρίσι για διακοπές. Ο μικρός Κέβιν αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει δύο διαρρήκτες που προσπαθούν να μπουν στο σπίτι, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα και συγκινητικές στιγμές.

film

Miracle on 34th Street (1947)

Άλλη μια ταινία βγαλμένη από τη δεκαετία του 40’ και φυσικά θα τη λατρέψουν οι θαυμαστές των ρομαντικών κομεντί και των μαυρόασπρων ταινιών. Μια μητέρα η Ντόρις (Μορίν Ο’ Χάρα) προσλαμβάνει έναν Άη Βασίλη για το κατάστημά του οποίου είναι υπεύθυνη. Η Ντόρις μετά τον χωρισμό της χάνει τον ενθουσιασμό της για τα Χριστούγεννα μεταφέροντας αυτή τη δυσπιστία στην κόρη της Σούζαν (Νάταλι Γουντ). Ο συγκεκριμένος Άγιος Βασίλης έχει την πεποίθηση πως είναι ο πραγματικός Άγιος Βασίλης, κάτι που τον φέρνει αντιμέτωπο με τον νόμο και να τον υπερασπίζεται ο Φρεντ (Τζον Πέιν), δικηγόρος στο επάγγελμα που είναι ερωτευμένος με τη Ντόρις με τον Άγιο Βασίλη. Κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία με ανατροπές, γέλιο και ρομαντική αύρα.

film

 

Love Actually (2003)

Τι σημαίνει αγάπη; Οκτώ διαφορετικά ζευγάρια με διαφορετικές ιστορίες προσπαθούν να μας δείξουν τι σημαίνει αυτή η λέξη και το συναίσθημα. Όλοι οι χαρακτήρες συνδέονται κατά κάποιο τρόπο μεταξύ τους με τις ιστορίες να διαδραματίζονται ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο. Ίσως είναι η ταινία που όταν λες Χριστούγεννα σού έρχεται αβίαστα στο μυαλό. Ένα φιλμ με πολυάριθμο καστ που ταιριάζει γάντι στο στόρι της απίστευτης ρομαντικής κομεντί.

film

The Shop Around The Corner (1940)

Για κάποιους θεωρείται ως η καλύτερη ρομαντική κομεντί. Μια ταινία που έχει διασκευαστεί και προσαρμοστεί στην εκάστοτε εποχή αρκετές φορές. Σε ένα κατάστημα δύο υπάλληλοι έχουν ατέλειωτη κόντρα με ατέλειωτους τσακωμούς. Ωστόσο και οι δυο αλληλογραφούν ανώνυμα μεταξύ τους. Μέσα από αυτή την αλληλογραφία αποκαλύπτονται οι άγνωστες πλευρές τους μη γνωρίζοντας ποιον έχουν ερωτευτεί.

film

Elf (2003)

Ίσως η καλύτερη χριστουγεννιάτικη ταινία του αιώνα που διανύουμε. Ο Μπάντι (Γουίλ Φέρελ) ένα υπερμεγέθη ξωτικό αποφασίζει, μόλις μαθαίνει από τον Άγιο Βασίλη (Εντ Άσνερ) πως είναι υιοθετημένος, να ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη από τον Βόρειο Πόλο για να συναντήσει τον βιολογικό του πατέρα (Τζέιμς Κάαν) ο οποίος πρόκειται για έναν εγωιστή και κυνικό εκδότη παιδικών βιβλίων. Μια οικογενειακή περιπέτεια που αξίζει να δεις και να ξαναδείς.

elf

It’s a Wonderful Life (1946)

Δεν πρόκειται απλά για μία από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες, αλλά όπως αποδεικνύουν οι αμέτρητες λίστες και σχόλια του κοινού, είναι μία εκ των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών. Σύμφωνα με την υπόθεση, ένας άγγελος στέλνεται στη Γη από τον Παράδεισο για να βοηθήσει έναν επιχειρηματία σε αδιέξοδο, δείχνοντάς του το πώς θα ήταν η ζωή στην περίπτωση που εκείνος δεν υπήρχε.

film

About a Boy (2002)

O ανέμελος εργένης Γουίλ Φρίμαν (Χιου Γκραντ), αποφασίζει να λάβει μέρος σε μια ομάδα ανύπαντρων γονέων για διαθέσιμες μαμάδες. Όταν καταφέρνει να μπει στην ομάδα, γνωρίζει τον Μάρκους (Νίκολας Χουλτ), ένα δύστροπο παιδί με μια καταθλιπτική μαμά (Τόνι Κολέτ). Ο Γουίλ αρχίζει να δένεται με τον Μάρκους, περνώντας τα Χριστούγεννα με το αγόρι και την οικογένειά του. Στην πορεία προς τα Χριστούγεννα καθώς γίνονται φίλοι, ο Γουίλ μαθαίνει να είναι υπεύθυνος ενώ βοηθά τον Μάρκους στα μαθήματά του. Ο Γουίλ κατά τη διάρκεια της γνωριμίας του με τον Μάρκους καταλαβαίνει τη ζωή διαφορετικά.

film

Bad Santa (2003)

Ένας άθλιος και αλκοολικός απατεώνας (Μπίλι Μπομπ Θόρντον) και ο βοηθός του (Τόνι Κοξ), ποζάρουν ως Άγιος Βασίλης και το μικρό ξωτικό του για να ληστέψουν το εμπορικό κέντρο που δουλεύουν, την παραμονή των Χριστουγέννων. Ανάχωμα στα σχέδιά τους μπαίνει ένα μικρό παιδί που είναι εθισμένο στα Χριστούγεννα και σε ό,τι έχει να κάνει με αυτά. Μια ξεκαρδιστική κωμωδία που αν και γεμάτη με στοιχεία dark χιούμορ, θα σου χαρίσει όμορφες στιγμές με άφθονο γέλιο.

film

This is Christmas (2022)

Ίσως είναι η κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία της εποχής μας. Κάθε μέρα ο Άνταμ (Άλφρεντ Ενόχ) και η Έμμα (Κάγια Σκοντελάριο) παίρνουν το τρένο από το χωριό Λάνγκτον στο Λονδίνο. Κάθε μέρα συναντούν τους ίδιους επιβάτες. Μια μέρα, κοντά στα Χριστούγεννα, ο Άνταμ αποφασίζει να σπάσει τον άγραφο κανόνα του καθημερινού του ταξιδιού του και αρχίζει να μιλά με τους συνταξιδιώτες του καλώντας τους όλους σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι μόνο για αυτούς.

film

Violent Night (2022)

Η άγρια εκδοχή του Άγιου Βασίλη (Ντέιβιντ Χάρμπορ) που προσπαθεί να σώσει τα Χριστούγεννα, στην καλύτερη της ερμηνεία. Σε αυτή την ταινία θα δείτε τον Άγιο Βασίλη εξαιρετικά εναρμονισμένο με τη σημερινή εποχή, κουρασμένος, αηδιασμένος με την κατάντια των Χριστουγέννων, όπου έχουν χάσει το νόημα και την μαγεία τους εισβάλλοντας σε αυτά ο υπερκαταναλωτισμός και η απληστία. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος αποφασίζει να μην τα παρατήσει και να σώσει τα Χριστούγεννα για χάριν ενός κοριτσιού που πιστεύει ακόμα σε αυτόν.

film

Die Hard (1988)

Κάθε φορά που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, εμφανίζεται πάντα η ήδη υπάρχουσα διαμάχη. Είναι το Die Hard χριστουγεννιάτικη ταινία; Για μένα προσωπικά όχι. Ωστόσο την έχω βάλει στη λίστα μας καθότι η υπόθεση διαδραματίζεται σε περίοδο Χριστουγέννων και για πολλούς θεωρείται μια χριστουγεννιάτικη κλασική ταινία δράσης. Πρόκειται για την πρώτη ταινία μίας σειράς ταινιών με πρωταγωνιστή τον Μπρους Γουίλις. Μια ομάδα τρομοκρατών καταλαμβάνει ένα ψηλό κτίριο στο οποίο πραγματοποιείται ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. Οι τρομοκράτες κρατούν ομήρους τους παρευρισκόμενους και κηρύττουν πόλεμο στην εταιρεία Νακατόμι. Ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας είναι ο μόνος που καταφέρνει να ξεφύγει και είναι η μόνη ευκαιρία που έχουν οι καλεσμένοι και η εν διαστάσει σύζυγός του να σωθούν.

film

 

Gremlins (1984)

Όπως έχω προαναφέρει αυτή η λίστα περιέχει τα πάντα. Η φανταστική κωμωδία τρόμου Gremlins το επιβεβαιώνει. Ο Ράνταλ (Χόιτ Άξτον) στην προσπάθεια του να βρει ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για τον γιο του Μπίλυ (Ζακ Γκάλιγκαν) αγοράζει ένα μικρό γούνινο πλάσμα με το όνομα mogwai. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος αρνείται να του το πουλήσει με τον εγγονό του να το πράττει στην συνέχεια δίνοντας στον Ράνταλ τρεις βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρεί κατά γράμμα. Παρ’ όλα αυτά οι κανόνες αυτοί παραβιάζονται από τον Μπίλυ και εξαπολύει μια ορδή από κακόβουλα τέρατα στην μικρή τους πόλη.

gremlins