Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Περισσότεροι από 15 άνθρωποι είναι νεκροί μετά τους πυροβολισμούς σε πανεπιστήμιο στο κέντρο της Πράγας, ανάμεσα τους και ο δράστης, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 30, εκ των οποίων οι εννέα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το περιστατικό συνέβη στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο κέντρο της Πράγας, με δράστη τον 24χρονος David Kozak  ο οποίος φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο.

Αυτός είναι ο δράστης του μακελειού

Οι  εικόνες και τα βίντεο  που βγήκαν στη δημοσιότητα συγκλονίζουν. Τρομοκρατημένοι  φοιτητές κρέμονται σε περβάζι για να σωθούν. Τραγικό είναι το περιστατικό με ένα κορίτσι που δεν μπόρεσε να κρατήσει τα χέρια της και έπεσε, με αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα θύματα της επίθεσης.

γερ

 

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των social media, δείχνουν πολίτες να τρέχουν έντρομοι στη Γέφυρα του Καρόλου και σε άλλα σημεία της τσεχικής πρωτεύουσας με τις αρχές να αποκλείουν για λόγους ασφαλείας της για λόγους ασφαλείας. Ο 24χρονος δράστης, μετά το αιματοκύλισμα και αφού περικυκλώθηκε από τις αρχές αυτοκτόνησε.

Προανήγγειλε την επίθεση του ο δράστης

Ο 24χρονος είχε δημιουργήσει ομάδα στο Telegram στο οποίο έλεγε λεπτομερώς τι πρόκειται να κάνει. Σε ένα από τα μηνύματα του  έλεγε «Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Αλίνα Αφανασκίνα  με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροή. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων. Σημειώνεται πως η Alina στην οποία αναφέρεται, είναι η 14χρονη δράστης που στις 7 Δεκεμβρίου 2023 επιτέθηκε και πυροβόλησε σε σχολείο στην Ρωσία, όπου δύο μαθητές σκοτώθηκαν και άλλοι 5 τραυματίστηκαν πριν αυτοκτονήσει η ένοπλη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία της χώρας, ο πατέρας του δράστη βρέθηκε νεκρός νωρίτερα σήμερα.

Από την αιματηρή επίθεση είναι σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα με ηγέτες από όλη την Ευρώπη εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για το αιματηρό περιστατικό. Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα ακύρωσε το πρόγραμμά του λόγω των πυροβολισμών στη φιλοσοφική σχολή και μεταβαίνει στην Πράγα, προτρέποντας τους πολίτες να σεβαστούν τις συστάσεις των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

 

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία, λέει ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε σήμερα ότι η πολύνεκρη επίθεση σε σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα δεν φέρεται να έχει σχέση με τη «διεθνή τρομοκρατία».

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το έγκλημα συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία», τόνισε ο Ρακούσαν σε δημοσιογράφους.

Στις ακόλουθες φωτογραφίες διακρίνεται ο δράστης 

υφ
ητρ

 

Με ανακοίνωσή της, η αστυνομία ενημερώνει: «Προτρέπουμε τους πολίτες να μην παραμείνουν στην περιοχή και να μην βγουν από το σπίτι. Η επέμβαση της αστυνομίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», ενώ σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση ο εκτελεστής έχει εξουδετερωθεί. Στην ενημέρωση η αστυνομία αναφέρει πως υπάρχουν αρκετοί νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Κανένας τραυματισμός Κυπρίων στο επεισόδιο στην Πράγα, λέει η Πρεσβεία

Η Πρεσβεία της Κύπρου στην Τσεχία έχει επικοινωνήσει με τους Κύπριους οργανωμένους φοιτητές στην Πράγα και δεν έχει μέχρι στιγμής αναφερθεί οποιοσδήποτε τραυματισμός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης, ερωτηθείς σχετικά, μετά το συμβάν με πολλούς νεκρούς και τραυματίες από πυροβολισμούς στο πανεπιστήμιο του Καρόλου.

Ο κ. Γκότσης πρόσθεσε ότι η Πρεσβεία παραμένει σε επαφή και αν προκύψει οτιδήποτε θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση και πληροφόρηση.