Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε συστάσεις προς το κοινό, με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αρνητικών συνεπειών από τυχόν έντονες βροχοπτώσεις, προβαίνει η Πολιτική Άμυνα.

Συγκεκριμένα, καλεί το κοινό να βεβαιωθεί ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι του ή τον χώρο εργασίας του δεν είναι φραγμένα, καθώς και ότι οι υδρορροές στο υποστατικό του λειτουργούν κανονικά.

Αν κάποιος διαθέτει υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, πρέπει να προχωρήσει στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και να εγκαταστήσει αυτόματη αντλία νερού, καθώς και να απομακρύνει από το υπόγειό του πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό, προσθέτει.

Αν κατοικεί σε οικόπεδο με αυλή, να αφήσει -όπου είναι δυνατόν- ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη.

Το κοινό πρέπει να στερεώσει αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.), να ετοιμάσει τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης, καθώς και να περιορίσει τις μετακινήσεις του.

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας αν κάποιος είναι σε υπόγειο καλείται να το εγκαταλείψει και να μετακινηθεί σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Το κοινό δεν πρέπει να διασχίζει πλημμυρισμένο δρόμο πεζός ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα.

Επίσης να μείνει μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών, εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση, και τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.