Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε σήμερα το στρατόπεδο «Μιχάλη Καϊλή», στο Πέρα Χωριό – Νήσου, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε την αξίωση του για δύο κράτη, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προσωπικά δεν ανέμενα κάτι διαφορετικό από τον κ. Τατάρ με τις δηλώσεις που συνεχίζει να κάνει.

«Εκείνο που έχω να πω και στον κ. Τατάρ και στον κ. Ερντογάν με απόλυτο σεβασμό προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εκεί θα κριθούν οι αποφάσεις, η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση από το συμφωνημένο πλαίσιο και σίγουρα από δικής μας πλευράς δεν πρόκειται να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο. Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ, είμαστε σε επαφή με τη Γραμματεία των ΗΕ, θέλω να επαναλάβω αυτό που είπα προηγουμένως, είναι καθοριστικής σημασίας, Θεωρώ ότι αντιλαμβάνονται τα ΗΕ από τις συζητήσεις που είχαμε, την ανάγκη όπως η προσωπική απεσταλμένη έρθει και παραμείνει στην Κύπρο για όσο διάστημα χρειαστεί έτσι ώστε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών.

Από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι στις αρχές του χρόνου θα ανακοινώσω και την ομάδα Κυπριακού, αρχές του χρόνου θα καλέσω και το Εθνικό Συμβούλιο να ενημερώσω αμέσως μετά και τις ανακοινώσεις που θα γίνουν από πλευράς του ΓΓ και είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε την πολιτική βούληση, έχουμε στο μυαλό μας πώς θα κινηθούμε γιατί είμαι σίγουρος ότι η άλλη πλευρά ενδεχομένως να κινηθεί σε κατευθύνσεις, έτσι ώστε να οδηγήσει την όλη κατάσταση σε αδιέξοδο για να προωθήσει άλλες επιλογές».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες για τους όρους εντολής της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε μιλήσει με τη Γραμματεία των ΕΗ, δεν υπάρχει οποιοσδήποτε όρος. Οι όροι καθορίζονται από τα ίδια τα ψηφίσματα των ΗΕ και ο ΓΓ ο ίδιος είναι δεσμευμένος από αυτά και αυτό μας το ανέφεραν τα ΗΕ κατ΄επανάληψη».

Ερωτηθείς είπε ότι ούτε χρονικό περιθώριο υπάρχει.

«Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει πολιτική βούληση και αν υπάρχει μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε.