Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καρτα νέων

Προπληρώμένη κάρτα με το ποσό των 220 ευρώ θα λαμβάνουν οι πάνω από 10 χιλιάδες δικαιούχοι της Κάρτας Πολιτισμού Νέων, η οποία τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή. Τις λεπτομέρειες για την Κάρτα παρουσίασε η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου. 

Τα €200 είναι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ τα €20 πιστώνονται αφιλοκερδώς από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία συνεισφέρει το ποσό αυτό στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης και την οποία ευχαρίστησε η Υφυπουργός.

Όπως ανέφερε η κ. Κασσιανίδου «με τη χρήση της Κάρτας, οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολιτιστικά δρώμενα και να επισκεφθούν χώρους πολιτισμού, όπως: συναυλίες, θεατρικές παραγωγές, παραστάσεις χορού, εικαστικές και άλλες εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, φεστιβάλ τεχνών, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους».

Πως θα λειτουργεί η Κάρτα Νέων 

Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά της Κάρτας Πολιτισμού Νέων και τα οφέλη της η κ. Κασσιανίδου είπε ότι «δικαιούχοι είναι άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 ή πιο απλά που έχουν γεννηθεί το 2005».

Πρόσθεσε ότι «η Κάρτα, η οποία μπορεί να εκδίδεται ανά πάσα στιγμή του 18ου έτους του δικαιούχου, θα έχει διάρκεια 12 μήνες από τη μέρα έκδοσής της».

Η Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι «στόχος μας είναι με την κάρτα αυτή στο χέρι οι νέοι μας να μπορούν να έρθουν σε επαφή με διάφορες μορφές τέχνης, αλλά και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία».

Οπως είπε η κ. Κασσιανίδου, «η κάρτα είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για πληρωμές σε χώρους που εμπίπτουν στις κατηγορίες του θεάτρου, του κινηματογράφου, των παραστάσεων χορού, των εικαστικών και των χώρων πολιτισμού στο MCC (Merchant Category Code)».

Πρόσθεσε ότι «επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα η Κάρτα να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε πλατφόρμες διαδικτύου (online ticketing services) για συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν να αιτούνται για την Κάρτα από σήμερα μέσω της εφαρμογής BoC Mobile Αpp ή ακόμα και με φυσική παρουσία τους σε οποιοδήποτε κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, προσκομίζοντας τα απαραίτητα παραστατικά στη βάση των διαδικασιών της Τράπεζας».

Οπως εξήγησε η Υφυπουργός, «οι αιτούντες, σε σύνολο 10 χιλιάδων δικαιούχων,  θα παραλαμβάνουν την κάρτα τους ταχυδρομικά στη διεύθυνση που θα υποδεικνύουν στην αίτησή ή επίσης, θα μπορούν να την παραλαμβάνουν και από οποιοδήποτε κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου ο αιτητής ζητήσει στην αίτησή του».

Ο κωδικός της κάρτας θα είναι διαθέσιμος μέσω της εφαρμογής BoC Mobile App, ενώ η αλλαγή του κωδικού της κάρτας δύναται να γίνει μέσω των μηχανών ΑΤΜ. Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα ο 18χρονος να ενημερώνεται μέσω του Internet Banking και της εφαρμογής BoC Mobile App τόσο για το υπόλοιπο του λογαριασμού, αλλά και για την κατάσταση των συναλλαγών.

καρτα νεων

Στόχος να ενθαρρυνθούν οι νέοι να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό

Όπως είπε η κ. Κασσιανίδου η «η Κάρτα Πολιτισμού Νέων στόχο έχει να ενθαρρύνει τους νέους να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό, τις τέχνες και τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας, έχοντας την ελευθερία να επιλέξουν διάφορα πολιτιστικά δρώμενα που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα τους και σε διάφορους τομείς του πολιτισμού», ενώ το υπουργείο στοχεύει στην εξέλιξη της πρωτοβουλίας.

Επιπλέον, συνέχισε η Υφυπουργός, «με αυτό το μέτρο ενισχύουμε τους φορείς του πολιτισμού, παρέχοντας έμμεσα υποστήριξη στο έργο τους, και αυτό εμπίπτει στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής μας για περαιτέρω ενθάρρυνση της πολιτιστικής δημιουργίας».

Περαιτέρω, η Υφυπουργός είπε ότι «η Κάρτα Πολιτισμού Νέων είναι ένα μέτρο που εντάσσεται στη στρατηγική μας επιδίωξη για προώθηση της πολιτιστικής παιδείας».

Πρόσθεσε ότι «η επαφή εμάς των ιδίων, αλλά και των παιδιών μας με τον πολιτισμό του τόπου μας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μας φέρνει σε επαφή με την ταυτότητα του τόπου μας, και τις σύγχρονες εκφάνσεις του πολιτισμού μας και διαμορφώνει την παιδεία μας ενισχύοντας την κριτική σκέψη, ανάπτυξη και δημιουργικότητα της κοινωνίας μας».

Όπως είπε στην ομιλία της η Υφυπουργός Πολιτισμού, αν καταφέρουμε, οι νέοι και οι νέες μας να αγκαλιάσουν αυτήν την «ευκαιρία», η οποία τους ανοίγει μια πόρτα προς τον πολιτισμό, «τότε έχουμε επιτύχει να δώσουμε στους νέους και νέες μας τη δυνατότητα να διευρύνουν την πολιτιστική τους παιδεία, να εμπλουτίσουν την μόρφωση τους και να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη».

Ευχαρίστησε τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου «για την άρτια συνεργασία» καθώς και την Τράπεζα Κύπρου, η οποία, «στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης έχει υπερβεί τους όρους της σύμβασης για να στηρίξει πρόσθετα αυτή την προσπάθεια επιχορηγώντας έκαστη κάρτα με επιπλέον ποσό €20».

Η κ. Κασσιανίδου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη,  για την πρόταση της θέσπισης αυτού του θεσμού στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του, "καταδεικνύοντας πως η Κυβέρνηση δίδει έμφαση στον πολιτισμό αναγνωρίζοντας την αξία που μπορεί να προσδώσει στην κοινωνία, στην παιδεία και στη ζωή του καθενός ξεχωριστά».

Τέλος, ευχαρίστησε τον προκάτοχό της Υφυπουργό, Μιχάλη Χατζηγιάννη, λέγοντας ότι «έβαλε τις βάσεις για να δομηθεί το πλαίσιο της Κάρτας Πολιτισμού Νέων.

καρτα νέων

ΟΝΕΚ: Ισχυρό εργαλείο για την προώθηση του πολιτισμού

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας  Κύπρου, Κλεάνθης Κουτσόφτας, χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή, ενώ όπως είπε «με την Κάρτα Πολιτισμού Νέων, δημιουργούμε ένα εργαλείο που προωθεί το ενδιαφέρον, τη δημιουργικότητα και τη συνειδητοποίηση της πολιτιστικής κουλτούρας και κληρονομιάς».

Οπως είπε ο κ. Κουτσόφτας, ως ΟΝΕΚ «αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους νέους μας την ευκαιρία να απολαμβάνουν προνόμια σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσεία, θεατρικές παραστάσεις και άλλες δραστηριότητες που εμπλουτίζουν την πνευματική τους ζωή».

Καταλήγοντας δήλωσε πεποισμένος ότι «η Κάρτα Πολιτισμού θα γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για την προώθηση του πολιτισμού ανάμεσα στους νέους μας».

CEO Τράπεζας Κύπρου: Εξαιρετική ενέργεια προς την ορθή κατεύθυνση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, είπε ότι «η δημιουργία της Κάρτας Πολιτισμού Νέων από το Υφυπουργείο Πολιτισμού είναι μια εξαιρετική ενέργεια προς την ορθή κατεύθυνση».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι που η Τράπεζα Κύπρου θα συνεισφέρει μέσω της έκδοσης των καρτών και της αποστολή τους για αυτό το σκοπό».

Έδωσε την υπόσχεση «ότι η Τράπεζα Κύπρου θα βρίσκεται πάντοτε αρωγός σε τέτοιες ενέργειες, προσθέτοντας αξία στον πολιτισμό και στην κουλτούρα του τόπο και τους πολίτες του».