Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1
Στόχος η ενθάρρυνση των νέων να ανακαλύψουν τον πλούτο του πολιτισμού μας

Παράθυρο προς τον πολιτισμό, μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, δίδεται από σήμερα, Τρίτη, σε όλους τους νέους και τις νέες, που συμπληρώνοντας το 18ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να αποκτήσουν την Κάρτα Πολιτισμού Νέων, με πίστωση 220 ευρώ για χρήση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο διαθέσιμος κρατικός προϋπολογισμός για την έκδοση της Κάρτας Πολιτισμού Νέων είναι €2.000.000 με δικαιούχους περισσότερους από 10 χιλιάδες νέους και νέες. Την έναρξη της ισχύος της Κάρτας ανακοίνωσε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην παρουσία και της Υφυπουργού Πολιτισμού Βασιλικής Κασσιανίδου, σημειώνοντας ότι η Κάρτα Πολιτισμού Νέων «αποδεικνύει στην πράξη τη βούλησή μας να  υποστηρίξουμε ουσιαστικά τον τομέα των τεχνών και να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερους νέους και νέες να ανακαλύψουν τον πλούτο του πολιτισμού της χώρας μας».

Πρόσθεσε ότι αναδεικνύει και «τη δέσμευσή μας για υλοποίηση των όσων έχω υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «εφαρμόζουμε το μέτρο αυτό πιλοτικά για το έτος 2024, προκειμένου να μπορέσουμε να το αξιολογήσουμε και μετέπειτα να το μετεξελίξουμε».

καρτα νέων

Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «πρόκειται για μια προπληρωμένη κάρτα, στα πρότυπα που υπάρχει και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, η οποία ευελπιστούμε ότι θα δώσει το ερέθισμα στη νεολαία μας να αναζητήσει μια ποιοτική ψυχαγωγία, παρακολουθώντας πολιτιστικά δρώμενα, όπως εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραγωγές, κινηματογραφικές προβολές, παραστάσεις χορού, αλλά και επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού και μουσεία».  

Σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στη νεολαία μας να εμβαθύνει στον πολιτισμό και να αναπτύξει τη δημιουργικότητα, την ευαισθησία στις τέχνες, προάγοντας ταυτόχρονα το πνεύμα και την κριτική σκέψη».

«Η επαφή, άλλωστε, με τον πολιτισμό του τόπου μας είναι ζωτικής σημασίας, διότι μας συνδέει με την ταυτότητα και την Ιστορία της πατρίδας μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Συνέχισε λέγοντας ότι «ταυτόχρονα, μέσα από την πρωτοβουλία μας, η πολιτεία υποστηρίζει έμμεσα και τον ίδιο τον πολιτιστικό τομέα, αλλά και την καλλιτεχνική δημιουργία γενικότερα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «είναι σημαντικό να καταφέρουμε να προωθήσουμε, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, και πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, την κοινωνική συμμετοχή και πολιτιστική παιδεία, ανεξάρτητα από το οικονομικό υπόβαθρο του καθενός».

Στην ουσία, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «μέσω των προπληρωμένων αυτών καρτών ενισχύουμε  τη συμμετοχικότητα στις πολιτιστικές παραστάσεις και εκδηλώσεις, ενθαρρύνοντας τους ίδιους τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας να συνεχίσουν να δημιουργούν, προβάλλοντας την πολυμορφία του πολιτισμού μας».

καρτα νεων

Επίσης, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «αφενός ο πολιτισμός μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη και ενίσχυση της παιδείας μας, αφετέρου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα συνεισφοράς σε τομείς, όπως ο τουρισμός και γενικότερα η οικονομική ανάπτυξη και πρόοδος της χώρας μας».

Εξήγησε ότι «αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ο πολιτισμός αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα και αυτό ισχύει για τη χώρα μας η οποία έχει τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, ενώ η δυναμική της σύγχρονης δημιουργίας έχει δυνατότητες που ανοίγουν ορίζοντες σε διεθνές επίπεδο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικαλούμενος την ιδιότητά του ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι υπάρχουν αρκετά κράτη «που κατάφεραν να αποκτήσουν μια πολύ θετική εικόνα για τη χώρα τους, αξιοποιώντας τον Πολιτισμό».

Δήλωσε, εξάλλου, βέβαιος «ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ως πλέον μια ανεξάρτητη,  ευέλικτη και αυτόνομη διοικητική δομή, κτίζοντας σε όλα όσα έχουν γίνει προηγουμένως, θα μπορέσει να συνεισφέρει στους στόχους» της έκδοσης της κάρτας «και να αποφέρει ακόμη πιο ώριμους καρπούς στο εγγύς μέλλον για τις τέχνες και τον πολιτισμό μας, μέσα από πολιτικές, αλλά και δράσεις, όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Τράπεζα Κύπρου, στην οποία έχει ανατεθεί η υλοποίηση αυτού του έργου, καλώντας  «όλους τους νέους και τις νέες που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους να κάνουν αμέσως αίτηση, ώστε να έχουν με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όλα αυτά που προσφέρονται μέσα από την Κάρτα Πολιτισμού Νέων και να ανακαλύψουν τον πλούσιο πολιτισμό της χώρας μας»