Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτοβολταϊκά

Το ποσό των 85 ευρώ καλείται να επιστρέψει η ΑΗΚ σε καταναλωτές που επωμίστηκαν την χρέωση μηχανισμού, ο οποίος ήδη υπήρχε, κατά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.  

«Διπλές χρεώσεις» πλήρωσαν σε αρκετές περιπτώσεις ένοικοι πολυκατοικιών για μηχανισμό «φάντασμα». Πρόκειται για δέκτη αποκοπής της παραγόμενης ενέργειας φωτοβολταϊκών, που εγκαθιστάται μόνο μια φορά ανά οικοδομή, τον οποίο ωστόσο πλήρωσαν αρκετοί ένοικοι, ακόμη κι εάν ο δέκτης ήδη υπήρχε. Έρευνα γίνεται από πλευράς ΑΗΚ, ώστε να εντοπιστούν αυτές οι χρεώσεις και να επιστραφούν άμεσα τα χρήματα.  

Μιλώντας στο Μέρα Μεσημέρι ο Γιώργος Κυριάκου, Πρόεδρος Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Κύπρου, εξήγησε ότι τους τελευταίους 4-5 μήνες η ΑΗΚ έβαλε δέκτες στα φωτοβολταϊκά συστήματα -οικιακά και μη- ώστε να μπορεί να αποκόπτει την παραγόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις. Παλαιότερα ο συγκεκριμένος δέκτης τοποθετείτο μόνο στις μεγάλες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.  

«Μια πολυκατοικία, που έχει 10, 20 ή τρείς ενοίκους, όλοι χρεώνονταν με ένα ποσό, 85 ευρώ όπως ανέφερε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής για το δέκτη», ανέφερε ο κ. Κυριάκου.  

Ωστόσο όπως τους ενημέρωσαν οι τεχνικές υπηρεσίες της ΑΗΚ, ένας δέκτης ειναι αρκετός, ανεξαρτήτως των φοτοβολταϊκών συστημάτων στην πολυκατοικία. «Ένας δέκτης να μπαίνει και η ΑΗΚ σε συνεργασία με τους εγκαταστάτες ηλεκτρολόγους θα δίνει σήμα, θα το διαχειρίζονται οι ηλεκτρολόγοι και θα κόβουν όλα τα συστήματα ταυτόχρονα».  

Ωστόσο, ακόμη κι εάν ήδη κάποιος ένοικος είχε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα και ο δέκτης αξίας 85 ευρώ υπήρχε, όλοι οι ένοικοι που εγκαθιστούσαν φωτοβολταϊκό σύστημα, καλούνταν να πληρώσουν εκ νέου 85 ευρώ.  

Όπως ανέφερε ο κ. Κυριάκου πρόκειται για πολλές περιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι δεν πρόκειται μόνο για παλιές πολυκατοικίες αλλά και για καινούργιες και σπίτια. 

Έρευνα από ΑΗΚ για επιστροφή χρημάτων 

Κληθείσα να σχολιάσει το ζήτημα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, ξεκαθάρισε ότι σε όσες περιπτώσεις υπήρξε διπλή χρέωση, τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν . «Ήδη από εχθές ξεκίνησε έρευνα ώστε να ελεγχθούν όλες οι πολυκατοικίες που διαθέτουν φωτοβολταϊκά συστήματα και που έχει τοποθετηθεί δέκτης». 

Όπως εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου, η τοποθέτηση ενός δέκτη ανά πολυκατοικία αποφασίστηκε καθώς τα δωμάτια μετρητών έχουν περιορισμένο χρόνο, ενώ ένας δέκτης ικανοποιεί όλους τους ενοίκους.  

Με βάση την διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται, το κόστος του δέκτη θα επωμίζεται ο πρώτος ένοικος που θα αιτηθεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.  

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, και σε όσες περιπτώσεις εντοπίζεται η διπλή αυτή χρέωση τα χρήματα θα επιστρέφονται άμεσα, επανέλαβε η κ. Παπαδοπούλου.  

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθειας», καταγγελία έγινε ήδη στον Γενικό Ελεγκτή για τις παράνομες αυτές χρεώσεις.