Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αλ Σίσι

Τρίτη προεδρική θητεία στην Αίγυπτο εξασφαλίζει ο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της χώρας με 89,6% των ψήφων. Να σημειωθεί ότι στις προεδρικές εκλογές του 2014 και του 2018 ο Σίσι κέρδισε με ποσοστά άνω του 96% των ψήφων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Εκλογικής Αρχής της Αιγύπτου, Χάζεμ Μπαντάουι, η συμμετοχή στις εκλογές, που διεξήχθησαν από τις 10 έως τις 12 Δεκεμβρίου, έφτασε σε ένα «άνευ προηγουμένου» ποσοστό 66,8% σε σύνολο 67 εκατομμυρίων Αιγύπτιων ψηφοφόρων. Πάνω από 39 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν τον Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι, ο οποίος ηγείται της χώρας εδώ και μια δεκαετία και θα την κυβερνήσει για ακόμη έξι χρόνια.

Τρεις ήταν αντίπαλοι του Αιγύπτιου προέδρου: ο Χάζεμ Όμαρ, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που ήρθε δεύτερος με 4,5% των ψήφων, ο Φαρίντ Ζαχράν, ηγέτης ενός μικρού αριστερού κόμματος και ο Αμπντέλ-Σανάντ Γιαμάμα, ηγέτης του Wafd, κόμματος που υπάρχει πάνω από 100 χρόνια, αλλά σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περιθωριακό.

Η τρίτη θητεία για τον Αιγύπτιο πρόεδρο ξεκινά τον Απρίλιο και βάσει του αιγυπτιακού Συντάγματος θα πρέπει να είναι η τελευταία.

Η νίκη του Αλ-Σίσι στις εκλογές δεν αποτελεί έκπληξη στη χώρα των 106 εκατομμυρίων, η οποία είναι αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις, μεταξύ των οποίων η οικονομική κρίση στο εσωτερικό της, αλλά και ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο πληθωρισμός στην Αίγυπτο τρέχει με 36,4%, το νόμισμα έχει χάσει τη μισή του αξία και οι τιμές βασικών τροφίμων αυξάνονται κάθε εβδομάδα. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού ζουν κάτω ή λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών