Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

«Αν χρειαστεί να χαλάσουμε κάτι θα το χαλάσουμε όπως μας υποδείξουν οι εμπειρογνώμονες» είπε Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος είχε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Πέγεια συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς για ενημέρωση για τα έργα του οδικού δικτύου. 

Ο υπουργός ανέφερε ότι σε καμιά περίπτωση δεν αναστέλλονται τα έργα στον Ακάμα αλλά θα συνεχιστούν με τη σωστή διαδικασία και θα επαναξιολογηθούν αρκετές φορές από ομάδα εμπειρογνωμόνων.  

Οι εμπειρογνώμονες που μετέβησαν σήμερα στην περιοχή, ανέφερε, σε δέκα ημέρες θα επανέλθουν έτσι ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα και να τους πουν για τα επόμενα βήματα με βάση τα οποία θα προχωρήσουν.  

Ο  Υπουργός κατέστησε σαφές πως όλα θα διενεργηθούν με διαφάνεια και θα ενημερωθεί και η Ad Hoc επιτροπή αλλά και οι κοινότητες.

H Eπίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης  ανέφερε πως «είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη αυτό που ειπώθηκε μέσα στη σύσκεψη. Ότι το περιβάλλον και η δράση των κοινοτήτων και των όποιων έργων γίνονται εκεί, πρέπει να είναι σε πλήρη εναρμόνιση με αυτό το περιβαλλοντικό θησαυρό που έχουμε που ονομάζεται Ακάμας». Αυτό, συνέχισε, έχουμε ως οδοδείκτη και αυτός είναι ο στόχος μας και για τα επόμενα βήματα.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου ανέφερε στο πλαίσιο της συνάντησης ότι οι εργασίες στο Εθνικό Δασικό  Πάρκο συνεχίζονται, προσθέτοντας ωστόσο πως θα επανεξεταστούν τα χαρακτηριστικά των υποδομών και λειτουργιών. Γνώμονας μας, συνέχισε, είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τα κοινωνικοοικονομικά οφέλεη των κοινοτήτων.

Εξάλλου η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος Έλενα Στυλιανοπούλου ανέφερε πως πρέπει να είμαστε σωστοί να βλέπουμε τί κάνουμε και να εξετάζουμε κάθε λεπτομέρεια. Επεσήμανε επίσης απαντώντας σε τοποθέτηση του Σπύρου Σπύρου ΓΓ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου ότι μόνο δύο αναψυκτήρια υπάρχουν στην περιοχή του Ακάμα, υπάρχουν κόμβοι, δύο χώροι στάθμευσης και μια αποβάθρα για Diving.

Ο Σπύρου Σπύρου ΓΓ της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου ανέφερε ότι όταν γίνεται ένα λάθος πρέπει να υπάρχει και τιμωρία.

Ο Δήμαρχος Πέγειας Μαρίνος Λάμπρου  εισηγήθηκε όπως σε 15 ημέρες υπάρξει γνωμάτευση. 

Ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος  ανέφερε πως «ο επανασχεδιασμός πρέπει να γίνει άμεσα, και δεν θα δεχτούμε καμία έκπτωση από τα όσα έχουν συμφωνηθεί τόσο για τους κόμβους όσο και για το οδικό δίκτυο εντός του Εθνικού Πάρκου Ακάμα».

Ο κοινοτάρχης Πάνω Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου εξέφρασε λύπη για τις αναφορές του Υπουργού Γεωργίας ότι « ο δρόμος από τον Άσπρο Ποταμό μέχρι τις χελώνες, ο παραλιακός,  θα γίνει με κάποιες αλλαγές και ο άλλος ο δρόμος  από το Φαράγγι του Άβακα μέσω Λίμπατη στις Αρόδες θα σταματήσει για να μελετηθεί ξανά».

Αυτό συνέχισε για τους ιδίους σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση και μεγάλη ταλαιπωρία και ζημιά για την κοινότητα. Δυστυχώς είπε «πονούμε ως κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα, γιατί περιμέναμε κάποια ανάπτυξη και αύξηση της επισκεψιμότητας». 

Ο Νίκος Παπαστυλιανού εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων που παρέστησαν στην συνάντηση ανέφερε πως δεν τίθεται ζήτημα μη υλοποίησης και λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου αλλά τίθεται ζήτημα ορθής λειτουργίας του Εθνικού Δασικού Πάρκου.

Οι δύο εμπειρογνώμονες Πανεπιστημιακοί του Μετσόβειου Πολυτεχνείου που έφερε το Υπουργείο Γεωργίας προκειμένου να αξιολογήσουν τα έργα, οι Δημήτρης Μέλισσας και Σέργιος Λαμπρόπουλος, παρέστησαν στην συνάντηση και επισκέφτηκαν επί τόπου την περιοχή μαζί με τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος .

Ο Γιώργος Θεοδοσίου  πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πάφου είπε πως «ο Ακάμας θα πρέπει να διατηρήσει την αγριότητα της ομορφιάς" του.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους των μελετητών του έργου ο Νεόφυτος Ζαβρίδης, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, κοινοτάρχες του Ακάμα και άλλοι φορείς.