Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σουλταν Αχμετ Αλ Τζαμπερ

Τι κι αν προ ημερών τα ειδησεογραφικά Μέσα σε όλο τον κόσμο κυκλοφόρησαν με τίτλους περί «ιστορικής συμφωνίας» για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα COP28 που αφορούσε στην μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως αποκαλύπτει ο Guardian ο πρόεδρος της συνόδου κορυφής θα συνεχίσει τις επενδύσεις ρεκόρ της πετρελαϊκής του εταιρείας του στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, ο Sultan Al Jaber, ο οποίος είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Adnoc, δήλωσε στον Guardian ότι η εταιρεία πρέπει να ικανοποιήσει τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα.

«Η προσέγγισή μου είναι πολύ απλή: είναι ότι θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως υπεύθυνος, αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ο κόσμος θα χρειαστεί τα βαρέλια με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο χαμηλότερο κόστος», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες της Adnoc έχουν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επειδή εξορύσσονται αποτελεσματικά και με λιγότερες διαρροές από άλλες πηγές. «Στο τέλος της ημέρας, να θυμάστε, η ζήτηση είναι αυτή που θα αποφασίσει και θα υπαγορεύσει τι είδους ενεργειακή πηγή θα συμβάλει στην κάλυψη των αυξανόμενων παγκόσμιων ενεργειακών απαιτήσεων», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με τα οποία ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρειάζεται μια μικρή ποσότητα ορυκτών καυσίμων το 2050, ακόμη και όταν επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που απαιτείται για να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο Al Jaber δήλωσε ότι τα επενδυτικά του σχέδια είναι βιώσιμα εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου. «Ο κόσμος συνεχίζει να χρειάζεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και πετρέλαιο και φυσικό αέριο με χαμηλό κόστος», δήλωσε. «Όταν η ζήτηση σταματήσει, αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να απαλλαγούμε από τις ανθρακούχες εκπομπές του σημερινού ενεργειακού συστήματος, ενώ παράλληλα χτίζουμε το νέο ενεργειακό σύστημα».

Η ιστορική συμφωνία

Ο Al Jaber επαινέθηκε ευρέως από τους αντιπροσώπους της συνόδου κορυφής του Cop28, η οποία ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης με μια παγκόσμια συμφωνία που καλεί τις χώρες να «συμβάλουν στην... μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με δίκαιο, εύρυθμο και ισότιμο τρόπο, επιταχύνοντας τη δράση σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, ώστε να επιτευχθεί το καθαρό μηδέν έως το 2050 σύμφωνα με την επιστήμη».

Επενδύσεις-μαμούθ από την Adnoc στα ορυκτά καύσιμα

Η Adnoc σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 150 δισ. δολαρίων σε διάστημα επτά ετών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οι οποίες, όπως δήλωσε ο Al Jaber, θα διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα παραγωγής παρά θα αυξήσουν την παραγωγή. Είπε ότι η Adnoc παραιτείται από μεγάλο μέρος της δυνητικής εξόρυξης.

«Έχουμε τα πέμπτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά δεν αξιοποιούμε αυτούς τους πόρους», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη μετά τη σύνοδο κορυφής.