Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή ημέρα αναφορικά με την πρόνοια που επιχειρείται να περιληφθεί στην Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων και η οποία θα επιτρέπει, για λόγους εθνικής ασφαλείας ή και διερεύνησης σοβαρών εγκλημάτων, τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

Οι διαπραγματεύσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στο τελικό στάδιο με την συζήτηση να ολοκληρώνεται αύριο στο τρίλογο.
Αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή καταλήξουν σε ένα κοινώς αποδεκτό κείμενο τότε η συγκεκριμένη πρόνοια μετατρέπεται αυτόματα σε νομοθετική πράξη της Ένωσης και τα κράτη-μέλη θα είναι υποχρεωμένα να την υιοθετήσουν στην εθνική νομοθεσία τους.

Στην σκιά της τελικής συζήτησης, το ΑΚΕΛ ενέγραψε αυτεπάγγελτα θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, με τον πρόεδρο της επιτροπής Άριστο Δαμιανού, να τονίζει πως υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης από πλευράς Κυβέρνησης για τη θέση που τήρησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Άριστος Δαμιανού – Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών

Την ίδια ώρα με ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ζητά την διασφάλιση της ανεξαρτησίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και της τήρησης του δημοσιογραφικού απορρήτου, τονίζοντας πως είναι στην διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δημοσιογραφικού κόσμου στην Κύπρο, για τη διαφύλαξή του.

Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

«Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) καλεί τα συντεταγμένα Όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία, καθώς και τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, να ενεργοποιηθούν άμεσα, {…}για διασφάλιση της Ανεξαρτησίας του Δημοσιογραφικού Λειτουργήματος και τήρησης του Δημοσιογραφικού Απορρήτου».

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, επικαλούμενος, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2023, τονίζει ότι η διασφάλιση του απορρήτου των πηγών πληροφόρησης των δημοσιογράφων αποτελεί προϋπόθεση για την ερευνητική δημοσιογραφία και τον ανεξάρτητο Τύπο.