Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τα αποσπασματικά, αναποτελεσματικά και αντιεπιστημονικά μέτρα της Πολιτείας για ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, έχουν οδηγήσει τα καθημερινά και σκληρά φαινόμενα του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, σε μια κατάσταση, σχεδόν, εκτός ελέγχου.

Ενδεικτική η ενημέρωση από εκπρόσωπο της αστυνομίας προς την επιτροπή Παιδείας της Βουλής, πως μεσα σε δύο χρόνια διερευνήθηκαν περισσότερες από χίλιες υποθέσεις νεανικής παραβατικότητας, 496 υποθέσεις το 2021 και 508 το 2022. Ενώ συγκλονίζει η νέα περίπτωση σχολικής βίας, αυτή τη φορά στην Πάφο, με τον λιθοβολισμό μαθήτριας, η οποία όπως ανέφερε στη βουλή ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, βρίσκεται σήμερα σε κλινική. Εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι ένας στους τέσσερις μαθητές, το 25 τοις εκατόν έχουν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού.

«Οργανωμένα σύνολα, ονομάστηκαν συμμορίες απο τους ειδικούς, λειτουργούν στα σχολεία, είτε με άξονα οπαδικά σύνολα, ή και πολιτικά, ιδεολογικά ρεύματα και τρομοκρατούν όποιους διαφωνούν μαζί τους», επισήμανε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

Κατά την συζήτηση, διαπιστώθηκε διαφωνία των μελών της επιτροπής, με την θεση της υπουργού Παιδείας Αθηνάς Μιχαηλίδου, ότι τα σοβαρά περιστατικά πρέπει να τυγχάνουν χειρισμού εντός της σχολικής μονάδας. Με τον Πρόεδρο της επιτροπής Παύλο Μυλωνά, να επικαλείται χαρακτηριστικά, την θέση του αείμνηστου Υπουργού Παιδείας Ακη Κλεάνθους, ο οποίος εισηγήθηκε ο χειρισμός να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα εκτός σχολείων. Σημειώνοντας πως έχουν δικαιώματα και οι υπόλοιποι μαθητές.

«Αν περιμένουμε ότι το υπουργείο Παιδείας θα γίνει και υπουργείο Υγείας και Υφυπουργείο Πρόνοιας, πάλι είμαστε βαθιά νυχτωμένοι, αν νομίζουμε ότι με ασπιρίνες θα λύσουμε τα προβλήματα, πάλιν είμαστε βαθιά νυχτωμένοι. Αν νομίζουμε ότι έχουμε στα σχολεία μας χώρους για να προσφέρουμε θεραπείες στα παιδιά αυτά, πάλιν είμαστε βαθιά νυχτωμένοι και ψεύτες», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Χρειάζεται ολιστική, παιδαγωγική προσέγγιση και κοινωνική ευαισθησία, επισημαίνουν τα μέλη της επιτροπής, προσθέτοντας πως και το νομοθετικό σώμα πρέπει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ανησυχητικά στοιχεία για όλους μας, που πρέπει να τύχουν αποτελεσματικής διαχείρισης ειδικά, πρόληψης Το πρόβλημα του εκφοβισμού είναι πολυπαραγοντικό και πρέπει να υλοποιηθούν νομοθετικά μέτρα για αντιμετώπιση του.», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γεώργιος Κάρουλλας.

«Δυστυχώς παρατηρούμε μια τεράστια έξαρση του φαινομένου, του σχολικού εκφοβισμού», επισήμανε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης.

Απαιτείται η λήψη ουσιαστικών ολοκληρωμένων και πολυδιάστατων μέτρων, κατέληξε.