Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην εμβάθυνση των σχέσεων και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία στα θέματα παιδείας αναφέρθηκαν οι Υπουργοί Παιδείας Κύπρου και Ελλάδας, Αθηνά Μιχαηλίδου και Κυριάκος Πιερρακάκης μετά την τελετή υπογραφής του προγράμματος συνεργασίας στον τομέα της Παιδείας για τα έτη 2023-2027.

Η τελετή έγινε στο Υπουργείο Παιδείας μετά από συνάντηση των δύο Υπουργών και την ανταλλαγή δώρων. Ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας.

Η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών και η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων είναι δεδομένα. «Θεμελιώνουμε όμως ακόμα πιο γερές βάσεις σε αυτή τη συνεργασία», είπε κι ευχαρίστησε γι αυτό.

Η υπογραφή αυτού του προγράμματος διασφαλίζει την ενίσχυση της συνεργασίας στα θέματα της παιδείας, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και καλύπτει την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και ανώτερη εκπαίδευση, ανέφερε. Επεκτείνεται και σε τομείς συνεργασίας, που ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας και των νέων ψηφιακών δεδομένων, σημείωσε. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση της συνεργασίας, είπε κι ενδεικτικά ανέφερε τα θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών κι ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης, θέματα ανταλλαγής καλών πρακτικών, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ καλή υποδομή σε θέματα εκπαιδευτικού και διδακτικού υλικού σε ψηφιακή μορφή και «θα δουλέψουμε μαζί, συνεργατικά και σε αυτόν τον τομέα».

Μας ενδιαφέρει, είπε η Υπουργός, συνεργασία με εξειδικευμένα κέντρα, όπως το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος». Έχουν εισέλθει και στα θέματα πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού και της νεανικής βίας και παραβατικότητας, ώστε να έχουν από κοινού δράσεις, πρόσθεσε.

Ανοίγεται, παράλληλα, ο δρόμος για τη διαμόρφωση πιο συγκλίνουσας πολιτικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της UNESCO, της UNECE και άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών και για μια στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο της συμμετοχής των χωρών μας σε Διεθνείς Έρευνες, σημείωσε.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι με τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας συζήτησαν και θέματα που αφορούν τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα και υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία με τον ίδιο τον Υπουργό και το γραφείο του για τα θέματα αυτά.

Ενισχύουμε και ενδυναμώνουμε, πρόσθεσε, τις αδελφοποιήσεις σχολείων, ανταλλαγές και εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών των δύο χωρών.

Ως μια ακόμη εμβάθυνση της σχέσεις των δύο χωρών και των δύο Υπουργείων, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Περρακάκης την υπογραφή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν περεταίρω και πολλά άλλα ζητήματα που θα προκύψουν και προβούν σε εκατέρωθεν μεταρρυθμιστικές ενέργειες.

Με το πρόγραμμα που υπογράψαμε, είπε ο Έλληνας Υπουργός, θα έχουμε μια επιπλέον αφορμή να διδαχθούμε περισσότερα ο ένας από τον άλλον, να εμβαθύνουμε τις σχέσεις και να διαλειτουργήσουμε, όπως λέγεται στη γλώσσα της τεχνολογίας. «Έχουμε πολλά να διδαχθούμε εκατέρωθεν».

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ως χρήσιμο όλο το υλικό που παράγεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, το οποίο θα διαθέσουν στην Κύπρο. Γενικά στο χώρο της ψηφιοποίησης, πρόσθεσε, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μια μεγάλη προσπάθεια. Μίλησε για τους διαδραστικούς πίνακες που εγκαθιστούν στις τάξεις, αλλά και το συνολικό υλικό και την ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία που σύντομα θα έχουν διαθέσιμη. Σημείωσε πως όλα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από κοινού. Θα μπορούσε και η Ελλάδα, δήλωσε, να διδαχθεί από την Κύπρο το πώς η ανώτερη εκπαίδευση λειτούργησε σαν οικονομικός πόλος ανάπτυξης και πόλος ανάπτυξης κοινωνικής συνοχής, αξιοποιώντας τα δημόσια όσο και τα μη κρατική πανεπιστήμια.

Η Κύπρος, είπε, αποτελεί στον τομέα αυτό ένα case study για την Ελλάδα που μπορεί να μελετήσει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας σε αυτό το χώρο.