Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δεν υπάρχει «ασφαλές μέρος για να πάτε στη Λωρίδα της Γάζας», λέει το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Οι καταστροφές δεν δείχνουν να έχουν σταματημό στην Δυτική Όχθη καθώς οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται με τους νεκρούς να υπολογίζονται τουλάχιστον στους 17.700 Παλαιστινίους από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ σχεδόν 300 είναι οι νεκροί τις τις τελευταίες 24 ώρες.  Στο Ισραήλ, ο αναθεωρημένος επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 1.147.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει πιο εκτεταμένες επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε κατοικημένη κατοικία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 άμαχους, «κυρίως παιδιά», και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, ανέφερε η WAFA επικαλούμενη ιατρικές πηγές.

Ένας ανεπιβεβαίωτος αριθμός ανθρώπων παραμένουν αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια στο σπίτι στα δυτικά της πόλης στη νότια Γάζα.

Η Χαν Γιουνίς, που τώρα φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους εκτοπισμένους από τις μάχες στη βόρεια Γάζα, έχει υποστεί ανελέητο βομβαρδισμό από τον ισραηλινό στρατό.

Σχεδόν 300 νεκροί μέσα σε 24 ώρες

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι περίπου 18.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 49.500 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ashraf al-Qudra δήλωσε στο Al Jazeera σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει 297 νεκρούς και περισσότερους από 550 τραυματίες τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται μαζί με τις χερσαίες επιχειρήσεις που έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις βόρειες και κεντρικές περιοχές στον ολοένα και πιο υπερπλήρη νότο.

Μπλίνκεν: «Απολύτως απαραίτητη» η προστασία των αμάχων

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι «είναι απολύτως απαραίτητο» να ληφθεί υπόψη από το Ισραήλ, η προστασία των αμάχων στη Γάζα, προσθέτοντας ότι τον πόλεμο θα πρέπει να ακολουθήσει μία περίοδο ειρήνης που θα έχει διάρκεια, οδηγώντας σε ένα παλαιστινιακό κράτος.

Χαμάς: Το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει ομήρους χωρίς διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ στη Γάζα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει οποιονδήποτε από τους ομήρους, εκτός κι αν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για την υπό όρους απελευθέρωσή τους.

Ο Αμπού Ουμπάιντα εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ δήλωσε σε ένα ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει τους ομήρους με τη χρήση βίας, επικαλούμενος την αποτυχημένη επιχείρηση για την απελευθέρωση ενός ομήρου.

Ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές της Χαμάς έχουν μερικώς ή ολικώς καταστρέψει 180 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, άρματα μάχης και βαρέα σκαπτικά οχήματα των Ισραηλινών, στο δεκαήμερο της επανέναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Απέρριψε ο Νετανιάχου τις διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα τις διεθνείς εκκλήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τες, ως ασύμβατες με τον κεντρικό αντικειμενικό σκοπό του πολέμου, που εντοπίζεται στην εξάλειψη της Χαμάς.

Ενημερώνοντας την κυβέρνησή του, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι εξήγησε στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, αλλά και στους ηγέτες άλλων χωρών: “ Δεν μπορείτε από τη μια μεριά να υποστηρίζετε στην εξάλειψη της Χαμάς και από την άλλη μεριά, να πιέζετε εμάς για να τερματίσουμε τον πόλεμο, αποτρέποντας την εξάλειψη της Χαμάς”.

Ηγετικό μέλος Χαμάς: «Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ αν δεν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός»

Ο Μοχάμεντ Ναζάλ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ «αν δεν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Νετανιάχου επιμένει στη συνέχιση των μαχών επειδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία βλέπουν την κατάπαυση του πυρός ως ήττα για το Ισραήλ».

Ο Ναζάλ αναφέρθηκε στη δήλωση του εκπροσώπου των IDF αντισυνταγματάρχη Ντάνιελ Χαγκάρι ότι «η ηγεσία της Χαμάς είναι αποσυνδεδεμένη από την κατάσταση στο έδαφος» και σημείωσε: «Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ είναι αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα, όχι η Χαμάς».

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοινώνει τους θανάτους 5 στρατιωτών του

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τους θανάτους πέντε υπαξιωματικών του, διευκρινίζοντας μέσω X (του πρώην Twitter) πως οι τέσσερις έπεσαν σε μάχες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί κατά την επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τσαχάλ.

Χτυπήθηκε θέση της δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο

Θέση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο χτυπήθηκε χθες Σάββατο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί, έκαναν γνωστό τα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας πως προσπαθούν να εξακριβώσουν ποιοι άνοιξαν πυρ εναντίον των κυανόκρανων.

Η ειρηνευτική δύναμη (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά) βρίσκεται στη διαδικασία «επαλήθευσης» της προέλευσης των πυρών, πάντως το συμβάν δεν είχε «κανένα θύμα», αν και προκάλεσε ζημιά σε πύργο παρατήρησης βάσης της, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός της Αντρέα Τενέντι.

Το δίκτυο της Χαμάς καταρρέει, δηλώνει ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου

Η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας οδηγεί στο θάνατο και την παράδοση πολλών μαχητών της Χαμάς της οποίας το «δίκτυο καταρρέει», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, καλώντας για «αύξηση της στρατιωτικής πίεσης» στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Κάθε μέρα βλέπουμε όλο και περισσότερους τρομοκράτες να σκοτώνονται, όλο και περισσότερους τρομοκράτες να τραυματίζονται και τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τρομοκράτες να παραδίδονται. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι το δίκτυό τους καταρρέει, μια ένδειξη ότι πρέπει να αυξήσουμε την πίεση», δήλωσε ο στρατηγός Χαλεβί κατά τη διάρκεια τελετής στο Δυτικό Τείχος στην Ιερουσαλήμ.