Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τουρκικη εισβολη 1974

Τη μοναδική περίπτωση, του αγνοούμενου ειδικού αστυφύλακα Θεόδουλου Σολωμού που υπηρετούσε στην Αμμόχωστο και ο οποίος είχε παράνομα απολυθεί τον Ιούλιο του 74 από την πραξικοπηματική κυβέρνηση, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων. Την πλήρη αποκατάσταση του και ένα συγνώμη από την πολιτεία ζητά η οικογένεια του. 

Ντροπή. Πενήντα χρόνια μια οικογένεια αγνοούμενου, ειδικού αστυφύλακα τότε, αναζητά δικαίωση και αντιμετωπίζεται εχθρικά από το κράτος, εμπαίζεται από αστυνομία και υπουργεία, με όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις να σφυρίζουν προκλητικά, αδιάφορα.

Ο Θεόδουλος Σολωμού από την Αφάνεια, ειδικός αστυφύλακας το 1974 στην Αμμόχωστο, είχε παράνομα απολυθεί, μαζί με άλλα 29 άτομα, από την πραξικοπηματική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι 29 δικαιώθηκαν αργότερα στα δικαστήρια. Όχι όμως και ο Θεόδουλος Σολωμού που πολέμησε ενάντια στον Αττίλα και έκτοτε αγνοείται. Η σύζυγος του, μόνη και αβοήθητη, με επτά παιδιά στην προσφυγιά, προσπαθούσε να επιβιώσει.

«θέμα πρωτίστως, είναι ηθικό.[…] Είναι η μοναδική περίπτωση, αγνοουμένου κρατικού υπαλλήλου που δεν έχει δικαιωθεί», ανέφερε ο γιος του αγνοούμενου ειδικού αστυφύλακα Γρηγόρης Γρηγορίου.

Ο γιός του ήρωα αγνοούμενοι αστυνομικού μιλούσε στην επιτροπή Προσφύγων. Όπως ανέφερε, μετά από πολλά χρόνια αγώνων, το 2019, η οικογένεια Σολωμού δικαιώνεται με απόφαση Δικαστηρίου και με τον εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να αναφέρει ότι πράγματι ήταν αδικία για την οικογένεια. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον γιο του Γρηγόρη Σολωμού, ο τότε Αρχηγός, Κύπρος Μιχαηλίδης, αναίρεσε την απόφαση της απόλυσης, με τον νυν αρχηγό, να καταγγέλλεται από την οικογένεια ότι το 2021 αναίρεσε την ανάκληση της απόφασης για απόλυση.

Από την πλευρά του ο αρχηγός αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος έκανε λόγο για «ταλαιπωρημένη υπόθεση», φάνηκε να ενοχλείται από τις αναφορές του Θεόδουλου Σολωμού για την αντιμετώπιση του πατέρα του από τον ίδιο.

«Σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητήσαμε την επιστολή του πρώην Αρχηγού και θα το δω με την Νομική Υπηρεσία. Η γνωμάτευση είναι εκεί».

Η οικογένεια ζητά τα αυτονόητα, κατάθεσε από την πλευρά της, η Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα για εγκλωβισμένους και αγνοούμενους, Άννα Αριστοτέλους, η οποία ανέφερε πως μελέτησε την υπόθεση, υποδεικνύοντας πως, πολιτεία και ως κοινωνία, οφείλουμε ένα συγνώμη στην οικογένεια Σολωμού.

«Οι αρμόδιες αρχές και συγκεκριμένα η Αστυνομία, θα πρέπει να εξετάσουν την συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία δικαιούται τα ωφελήματα που δικαιούνται όλοι οι πεσόντες και αγνοούμενοι, οι εν ενεργεία αστυνομικοί. Καθώς επίσης τις τιμές και τον διορισμό του ως αστυφύλακα και την προαγωγή του στο ανώτατο βαθμό, σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία».

Ρίτα Σούπερμαν-Βουλεύτρια ΔΗΣΥ

Θέλει υπομονή και επιμονή από τους συγγενείς να πολεμούν τόσα χρόνια το σύστημα. Ότι αφορά αγνοούμενους και πεσόντες που υπέστησαν κάποιο πλήγμα, έχουμε ευθύνη να μην ξεχνούμε. Οφείλει η πολιτεία να αποδίδει τιμές σε αυτούς τους ανθρώπους.

Νίκος Σεργίδης-Πρόεδρος Οργάνωσης Συγγενών και Αδήλωτων Αιχμαλώτων

Η αντιμετώπιση της οικογένειας, από την Αστυνομία και την πολιτεία ήταν εχθρική. Μας έστελναν από το ένα γραφείο στο άλλο και μας κορόιδευαν. Όποιες υποσχέσεις έδιναν, ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος, ζήτησε αφενός, την πλήρη αποκατάσταση του αγνοούμενου αστυνομικού  Θεόδουλου Σολωμού, αφετέρου την προαγωγή επ’ ανδραγαθία, και των άλλων 70 αστυνομικών που έπεσαν το 1974 στην υπεράσπιση της Κύπρου.

«Ποιους άλλους θα προάξουμε σε τούτον τον τόπο, δηλαδή, αν δεν προαχθούν οι άνθρωποι οι οποίοι θυσιάστηκαν για τον τόπο τους».

Ζαχαρίας Κουλίας-Βουλευτής ΔΗΚΟ

Και να φαίνεται το ανάλγητο κράτους, διότι πρόκειται για μια περίπτωση. Αν ήταν καμιά 25, και είχε ψήφους θα τρέχαμε όλοι.

Σε επόμενη συνεδρία, θα κληθεί για το ίδιο θέμα και η υπουργός Δικαιοσύνης.