Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νυχτεριδα

Ανατρεπτική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι τρανονυχτερίδες, είδος ευρασιατικής νυχτερίδας, ίσως είναι το μόνο θηλαστικό που μπορεί να αναπαραχθεί χωρίς διείσδυση.

Οι τρανονυχτερίδες ζευγαρώνουν αγγίζοντας τα γεννητικά όργανα η μία της άλλης. Η αρσενική νυχτερίδα χρησιμοποιεί το πέος της περισσότερο σαν χέρι για να απομακρύνει μια προστατευτική μεμβράνη από το αιδοίο της θηλυκής νυχτερίδας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Current Biology.

«Οι νυχτερίδες έχουν "απίστευτη" αναπαραγωγική βιολογία, η οποία ήταν δύσκολο να μελετηθεί επειδή είναι νυχτόβια και μυστικοπαθή ζώα» επεσήμανε ο Nicolas Fasel, που συνυπογράφει τη μελέτη.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι στα περισσότερα βίντεο έως τώρα «βλέπαμε την πλάτη τους και όχι τι συμβαίνει μπροστά».

Ωστόσο, χάρη σε έναν ενθουσιώδη λάτρη των νυχτερίδων από την Ολλανδία, ο οποίος εγκατέστησε 18 βιντεοκάμερες σε μια εκκλησία που φιλοξενούσε μια αποικία τρανονυχτερίδων, ο Fasel και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να αναλύσουν λεπτομερώς 93 πράξεις ζευγαρώματος. Η ερευνητική ομάδα είχε στη διάθεση της τέσσερα, επιπλέον, βίντεο από κέντρο διάσωσης και αποκατάστασης νυχτερίδων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το υλικό, τα μισά ζευγαρώματα διήρκησαν λιγότερο από 53 λεπτά, ενώ σε μια περίπτωση οι νυχτερίδες συνουσιάζονταν επί 12 ώρες.

Το πέος της αρσενικής νυχτερίδας είναι περίπου επτά φορές μακρύτερο από τον κόλπο της θηλυκής νυχτερίδας, ενώ η κεφαλή του έχει σχήμα καρδιάς, που είναι επτά φορές πλατύτερο από το κολπικό άνοιγμα.

Η αναντιστοιχία αυτή στις διαστάσεις των γενετικών οργάνων, φαίνεται ότι καθιστά δύσκολο αν όχι αδύνατο το διεισδυτικό σεξ δύσκολο, παρατήρησε ο Fasel.

Η Teri Orr από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτη, όταν είδε ότι οι νυχτερίδες ίσως χρησιμοποιούν τα γεννητικά τους όργανα ως «συνουσιακό βραχίονα» και πως «ίσως να μεταφέρουν σπέρμα, όπως κάνουν τα πουλιά».

«Συμφωνώ ότι το αρσενικό μπορεί να χρησιμοποιεί τα γεννητικά του όργανα για να προηγηθεί στην ουρά του θηλυκού, αλλά υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να απαντηθούν : πώς ακριβώς μεταφέρεται το σπέρμα και δεύτερον τι κάνει το θηλυκό», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Susanne Holtze, που συνυπογράφει την έρευνα, τονίζει ότι «ανοιχτό το ερώτημα πώς το σπέρμα φτάνει στο αιδοίο. Ίσως να εμπλέκεται κάποιο είδος αναρρόφησης. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε πλήρως». 

Πηγή: ethnos.gr